21 Ιουλ 2019

Αγχωμένος και χωρίς επιχειρήματα ο πρώην πρωθυπουργός

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται αυτή την ώρα στο βήμα της
βουλής, στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Μεταξύ άλλων, ο κ.Τσίπρας, είπε:


Συγκροτείται νέα Βουλή με την χώρα να μην βρίσκεται σε καθεστώς επιτροπείας. Δεύτερη σημαντική αλλαγή είναι ότι η Βουλή αυτή είναι η πρώτη μετά το 2012 χωρίς την προσβλητική παρουσία των νεοναζί της Χρυσής Αυγής.

Μετά από 4,5 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας μου στα κυβερνητικά έδρανα είμαστε εδώ από την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ασκήσουμε κριτική.

Αυτή είναι η δημοκρατία και την τιμούμε και σεβόμαστε την εντολή του λαού. Θα συνεχίσουμε να βάζουμε αυτό που πιστυεύουμε ότι είναι καλό για την πατρίδα πάνω από το κομματικό συμφέρον.

Γι αυτό και δεν θα κάνω ότι κανατε εσείς κ. Μητσοτάκη. Την αντιπαράθεση χωρίς όρια, την διαρκή καταστροφολογία και την υπονόμευση της εθνικής προσπάθειας να βγει η χώρα από την κρίση. Δεν θα ζητήσω εκλογές όπως κάνατε εσείς, πέντε μένες μετά την εκλογή μας, την ώρα που η δική μας κυβέρνηση ήταν εκλεγμένη με νωπή λαϊκή εντολή και με μεγαλύτερο ποσοστό.

Ούτε θα ζητήσω από τους εταίρους να είναι πιο σκληροί μαζί σας. Αντίθετα σας διαβεβαιώνω ότι όποια σοβαρή προσπάθεια κάνετε για το συμφέρον του λαού θα την στηρίξουμε στο εξωτερικό χωρίς να σημαίνει ότι θα σας χαριστούμε στο εσωτερικό.

Εντός βουλής θα αντιπαρατεθούμε στην ουσία. Η κριτική επι της ουσίας και των πεπραγμένων σας θα είναι η μεγαλύτερη πρόκληση και για εσάς.


Θα συνειδητοποιήσετε ότι η χώρα δεν κυβερνάτε μέσω της εικόνας. Θα κρίνεστε για την ουσία και πεπραγμένα. Τα πρωτα δείγματα γραφής μας προκαλούν μεγάλη ανησυχία. Είπατε κ. Μητσοτάκη για την ανάγκη ενότητας και θα είστε ο πρωθυπουργός ολων. Ποια είναι τα δείγματα:

οι πρώτες ενέργειες ούτε ενότητα ούτε νέο μοντέλο διακυβέρνησης μαρτυρούν. Επαναφέρατε κομματικους επιτετραμμένους σε επιτελικές θέσεις στα υπουργεία.

Συγκεντρώσατε υπερ εξουσίες στο πρωθυπουργικό γραφείο. Την ΕΥΠ την ΕΡΤ το ΑΠΕ να λειτουργούν απευθείας με βάση τις δικές σας υποδείξεις. Παύσατε από την πρώτη ημέρα τον αρχηγό της αστυνομίας. Τοποθετήσατε πολιτικό προιστάμενο στο υπεθα με στόχο να στυντονίζει τα επιτελεία.

Τι πετυχένετε με όλα αυτά; Υπερσυγκεντρωτικό μοντέλο με στρατιές συμβούλων και την αναστήλωση του γαλάζιου κομματικού κράτους. Εμείς προεκλογικά προειδοποιήσαμε γι αυτό. Δεν περιμέναμε να μας επιβεβαιώσετε τόσο γρήγορα.

Είστε η πρώτη κυβέρνηση στην μεταπολίτευση που δεν μπορείτε να ισχυρισθείτε ότι παραλάβατε καμμένη γη. Το 2009 παραδώσατε την χώρα με 24% πρωτογενές έλλειμμα. Το 2015 μας αφήσατε χώρα στο χείλος της αβύσσου.

Με άδεια ταμεία και ανεργία στο 28%. Μια κοινωνία σε κρίση και ανθρωπιστική κριση και δεσμεύσεις προς πιστωτές που δεν υλοποιήσατε. Σήμερα παραλαμβάνετε χώρα μς 37 δις ευρώ , 9 τρίμηνα θετικών ρυθμών ανάπτυξης, ρυθμισμένο χρέος και καθαρό διάδρομο 154ετίας, με φθηνότερο κόστος δανεισμού.


Κερδίσατε κ. Μητσοτάκη τις εκλογές με μια βασική υπόσχεση. ΄Οτι εσείς θα καταφέρετε διότι έχετε σχέδιο από την επόμενη ημέρα να πείσετε τους δανειστές να αλλάξουν την συμφωνία για τα πλεονάσματα και θα καταφέρετε χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα για να υλοποιήσετε δέσμευση για φορολογικές ελαφρύνσεις χωρίς λαϊκή λεηλασία. Σήμερα ξεκινήσατε τις δηλώσεις με δέσμευση προς τους εταίρους μας και τους πιστωτές.

Η πρώτη σας δέσμευση στην ανακοίνωση των προγραμματικών δηλώσεων ήταν ότι θα τηρήσετε την δέσμευση για πρωτογενείς στόχους για 201 και 2020. Αυτή η δεσμευση, αν την βάλουμε μαζί με όσα είπατε παρακάτω για φοροελαφρύνσεις σημαίνει ότι γαι ανα υλοποιηθου΄ν και οι 2 για το 2020 θα πρέπει να εξιοικονομηθεί 1% του ΑΕΠ κοντά στα 2 δις ευρώ.

Η άλλη ανάγνωση λοιπόν είναι γι' αυτά που δεν είπατε. Για αυτά που αποκρύψατε. Για ένοχες σιωπές. Είτε θα αναγκαστείτε τις δεσμεύσεις για φοροελαφρύνσεις να μην υλοποιήσετε, είτε θα αναγκαστείτε να προχωρήσετε σε ισοδύναμα μέτρα επιβάρυνσης περος ελληνικό λαό.

Χρειάστηκαν μόλις 10 ημέρες για να συνειδητοποιήσετε ότι η υπόσχεση μείωσης πλεονασμάτων ήταν δίχως βάση. Το χειρότερό είναι ότι δεν έχετε καν διεκδικήσει να το πετύχετε.

Παραπέμπετε σήμερα την προοπτική μείωσης πλεονασμάτων σε αβέβαιο και μακρυνό μέλλον. Γιατί; Θεωρείτε ότι θα υπάρξει καλύτερη στιγμή; Τι σας λείπε τώρα και θα το έχετε το 2021; Λαίκή εντολή έχετε, δημοσιονομική σταθερότητα έχετε και εμείς φροντίσαμε γι αυτο. Στήριξη απο την αντιπολίτευση έχετε.

Γιατί σηκώνετε λευκή πετσέτα στο βασικό σας επιχείρημα; Οταν εγώ εκλέχθηκα πρωθυπουργός εγώ είχα μόνο την λαΛϊκή εντολή. Εσείς τα έχετε όλα. Γιατίο δεν τα διεκδικείτε. Εμάς που αγωνιστήκαμε μας είπατε ψεύτες. Εσάς που 3,5 χρόνια υπόσχεστε χαμηλότερα πελονάσματα και δεν μπαίνετε καν στον κόπο να τα διεκδικήσετε πως να σας χαρακτηρίσουμε;

Το ερώτημα είναι σαφές. Δεν ζητάμε να προχωρήσετε σε σύγκρουση αλλά στο σχέδιο που καταθέσαμε εμείς. Με την έξοδο της χώρας απο τα μνημόνια μπήκαμε σε νέα συνθήκη. Βγάλαμε τους δανειστές απο το πεδίο λήψης αποφάσεων. Εσείς επαναφέρετε δανειστές απο την πίσω πόρτα. Μπαίνετε σε παζάρια για το 2021.

Γιατί δεν ακολουθείτε την δική μας πρόταση για αποθεματικό 5,5 δις ευρώ που εμείς είχαμε με τις θυσίες του λαού;
Εμείς με αυτό το σχέδιο ξεκινήσαμε να ψηφίζουμε και υλοποιούμε σειρά μέτρων φοροελαφρύνσεων. Εσείς τι θα κάνετε με αυτά; θα τα ακυρώσετε;
Εγώ θα σας μιλήσω για 6 ένοχες σιωπές.
Δεν είπατε κουβέντα για το ασφαλιστικό
Δεν είπατε για τα επιδόματα. Θα τα ακυρώσετε;
Δεν είπατε κουβέντα για αν στον προϋπολογισμό 2020 θα καταργήσετε ή θα διατηρήσετε το μόνιμο δώρο πάσχα σε συνταξιούχους.
Δενείπατε τίποτα για διεύρυνση φορολογικής βάσης. Σας ζητάνε κατάργηση αφορολόγητου;
Δεν είπατε τίποτα για την εισφορά αλληλεγγύης που εμείς είπαμε ότι θα καταργήσουμε για εισοδήματα εως 20 χιλ ευρώ
Δεν είπατε τίποτα για την προκαταβοοή φόρου που εμείς είπαμε ότι θα μειώσουμε στο μισό
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη