26 Σεπ 2019

«Συγκρατημένη αισιοδοξία» από τη συνάντηση με Ερντογάν: «Το κλίμα ήταν πιο θετικό από αυτό που περιμέναμε»

«Συγκρατημένα αισιόδοξη» εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση για την προοπτική που
διανοίγεται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά την ωριαία συνάντηση που είχαν την Τετάρτη στη Νέα -«μέσα σε πολύ θετικό κλίμα»- ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρουσία πολυπληθών αντιπροσωπειών από τις δύο χώρες.

«Το κλίμα ήταν πιο θετικό από αυτό που περιμέναμε», δήλωναν έγκυρες πηγές μετά τη συνάντηση με τον κ. Ερντογάν.


«Συζητήθηκαν όλα τα μεγάλα θέματα με ένα πλαίσιο ειλικρίνειας» και στο πνεύμα ότι η στενότερη συνεργασία των δύο πλευρών συμβάλει στο να «αίρονται προκαταλήψεις ή προβλήματα», έλεγαν οι ίδιες πηγές.

Αρμόδιος κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωνε, ωστόσο ότι η ελληνική κυβέρνηση θα περιμένει το αμέσως προσεχές διάστημα «απτά αποτελέσματα» σε δύο κρίσιμους τομείς των σχέσεων που είναι: Πρώτον, η στάση της Τουρκίας απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία, με την παραβατική συμπεριφορά των γειτόνων στην ΑΟΖ της Κύπρου και τις επισκέψεις στην περίκλειστη Αμμόχωστο.

Και, δεύτερον, με την πρόοδο που πρέπει να σημειωθεί στο Μεταναστευτικό και τον περιορισμό των αυξημένων ροών που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες.

Η ελληνική πλευρά ανέφερε ξεκάθαρα ότι είναι στο χέρι της Τουρκίας να γίνει πιο αυστηρή επιτήρηση των ροών αυτών στην τουρκική ενδοχώρα, στις ακτές της γείτονος, αλλά και στην θάλασσα.

Ταυτόχρονα η Ελλάδα δεσμεύτηκε να κάνει ό,τι μπορεί για τον έλεγχο των δικών της συνόρων, αναπτύσσοντας περισσότερα σκάφη του πολεμικού ναυτικού και του λιμενικού στην περιοχή και αυξάνοντας τις επιστροφές με βάση τη συμφωνία Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επίσης υπογραμμίστηκε η βούληση της Αθήνας να συνδράμει στο να διατεθούν περισσότερα κονδύλια στην Άγκυρα για την περίθαλψη των μεταναστών.

Είχαμε μια ειλικρινή συζήτηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν για όλα τα μεγάλα θέματα, από το μεταναστευτικό μέχρι το Κυπριακό και τα διμερή ζητήματα. Συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε για την οικοδόμηση καλύτερου κλίματος προς όφελος των λαών μας και της σταθερότητας στην περιοχή.

Προβολή εικόνας στο Twitter

170 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό


Χρονικό όριο για να φανούν οι προθέσεις της κυβέρνησης Ερντογάν είναι η ενεργοποίηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, που έχει σταματήσει από το 2016 και συμφωνήθηκε να συγκληθεί λίαν προσεχώς στη Θεσσαλονίκη.

Οι υπουργοί Εξωτερικών Ν. Δένδιας και Μ. Τσαβούσογλου εξουσιοδοτήθηκαν να κάνουν την απαραίτητη προετοιμασία.

Εκτός από το Κυπριακό και το Μεταναστευτικό, στη συνάντηση τέθηκαν και άλλα ζητήματα, όπως οι εμπορικές και οικονομικές σχέσεις των δυο χωρών. «Οι Τούρκοι είναι περισσότερο πεπεισμένοι από εμάς για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και επιδιώκουν για να δώσουν ώθηση και στη δική τους οικονομία», σχολίαζε Έλληνας αξιωματούχος που συμμετείχε στις συνομιλίες. Τέθηκε, μάλιστα, ως στόχος να επιτευχθεί υπερδιπλασιασμός των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών μέσα στα επόμενα ένα με δύο χρόνια.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, που εξετάζεται θετικά από την τουρκική πλευρά. Η τουρκική πλευρά έθεσε τα γνωστά ζητήματα αναφορικά με τη μουσουλμανική μειονότητα στη Δυτική Θράκη και αναφέρθηκε στα δύο μνημεία οθωμανικής πολιτιστικής κληρονομιάς ( στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη) που η Άγκυρα θέλει να λειτουργήσουν ως τεμένη.

«Κρατήστε το θετικό κλίμα, ότι έγινε ειλικρινής διάλογος για το που συμφωνούμε και που διαφωνούμε και θα δούμε πώς θα προχωρήσουμε», είναι η φράση με την οποία κυβερνητικός αξιωματούχος συνόψιζε τα της συνάντησης. «Εάν έχουμε κάτι χειροπιαστό θα μπορούμε να πούμε ότι κάτι αναπτύσσεται», συμπλήρωνε.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη