14 Νοε 2019

Αλλάζει ο χάρτης της Μ.Ανατολής: Σε ισραηλινή εταιρεία τα δικαιώματα των συριακών πετρελαιοπηγών – Κίνηση-ματ από τους Κούρδους


Τα συριακά πετρέλαια ήθελαν σαν τρελοί οι νεο-οθωμανοί, σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο μας στην Συρία, εκτός της προσάρτησης
των εδαφών, αλλά όπως φαίνεται τους πρόλαβαν οι Ισραηλινοί,προκαλώντας την μεγάλη οργή της Άγκυρας η οποία όμως «έχει πλέον δεμένα τα χέρια της».

Σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο, οι Σύροι Κούρδοι του YPG, στους οποίους δόθηκε η κυριότητα των πετρελαϊκών πεδίων στη Συρία με την υποστήριξη των ΗΠΑ, φέρονται να παρέδωσαν όλα τα δικαιώματα εκμετάλλευσης του πετρελαίου σε Ισραηλινή Εταιρεία Ανάπτυξης, η οποία θα εκμεταλλευτεί τα κοιτάσματα και θα πουλήσει το πετρέλαιο στο εξωτερικό.
“Οι δυνάμεις του YPG, οι οποίες εξαναγκάστηκαν να αποσυρθούν από τη Βόρεια Συρία μετά την τουρκική εισβολή, μεταφέρθηκαν στις πετρελαϊκές περιοχές στο νότο της χώρας, με εντολή του Αμερικανού προέδρου Τραμπ και κατέλαβαν το πετρέλαιο του συριακού λαού.

Οι Κούρδοι κατέχουν 11 ξεχωριστές ζώνες εξόρυξης πετρελαίου / αερίου στις περιοχές Raqqa, Haseke και Deyrezor. Εκατοντάδες πετρελαιοπηγές στο Rumeylan, το Al Suveydiye, το Kebeybe, το Merkede, το Tishrin, το Al Jazeera, το Shadadi, το Al Omar, το Al Tanak, το Koniko, το Al Jefre και το Deyro”, αναφέρει μεγάλη τουρκική εφημερίδα.
Στις αρχές του 2019, ο Ισραηλινός επιχειρηματίας Mordechai Khana επικοινώνησε με τους Κούρδους και συμφώνησε μαζί τους να αναλάβει τα κοιτάσματα, επιδιώκοντας παράλληλα να εξάγει τη μέγιστη ποσότητα πετρελαίου από τις συριακές πετρελαιοπηγές.




Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, οι διευθυντές της ισραηλινής εταιρείας που συναντήθηκαν με τους Σύρους Κούρδους συμφώνησαν σε όλα παρουσία του αποκαλούμενου υπεύθυνου της κουρδικής πλευράς, ο οποίος έδωσε στην ισραηλινή εταιρεία γραπτή εγγύηση εκμετάλευσης.
Στο έγγραφο, «ο κ. Kahana, που εκπροσωπεί το δημοκρατικό συμβούλιο της Συρίας, παραχωρεί στην ισραηλινή εταιρεία GDC όλα τα θέματα που σχετίζονται με την πώληση πετρελαίου που ανήκει στην κουρδική πλευρά. Επίσης δίνει το δικαίωμα των ερευνών και εξορύξεων στις περιοχές αυτές”.
Όμως, όλα τα θέματα που σχετίζονται με την πώληση πετρελαίου που ανήκει στο συριακό δημοκρατικό συμβούλιο, υπόκεινται πάντοτε της εγκρίσεως του Γραφείου Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων (OFAC) του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ (OFAC).
«Εκτιμούμε ότι η παραγωγή αργού πετρελαίου μπορεί να φτάσει τα 400.000 βαρέλια ημερησίως. Η σημερινή ημερήσια δυναμικότητα παραγωγής είναι 125.000 βαρέλια ημερησίως. Τιμή ανά τόνο (ίσο με 7 βαρέλια) είναι μεταξύ $ 160-240. Έτσι, η τιμή ανά βαρέλι είναι μεταξύ 22-35 δολάρια”, αναφέρει η ισραηλινή εταιρεία.

Ο Ισραηλινός επιχειρηματίας Mordechai Khana, σε δήλωση του στην ισραηλινή εφημερίδα Hayom τον Ιούλιο, επιβεβαίωσε τη συμφωνία, αναμένοντας τότε μόνο την έγκριση του προέδρου των ΗΠΑ, η οποία ήρθε πρόσφατα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Los Angeles Times των ΗΠΑ, πρόκειται για συμφωνία YPG-Ισραήλ, ενώ ο Ισραηλινός επιχειρηματίας Mordechai Kahana δήλωσε ότι η εταιρεία του έχει γίνει εκπρόσωπος και του δικαιώματος της κουρδικής κυβέρνησης να πουλήσει πετρέλαιο στο εξωτερικό.
Μιλάμε για πραγματικά αλλαγή πολλών δεδομένων στο συριακό έδαφος στο οποίο το Ισραήλ έχει πλέον τεράστια οικονομικά συμφέροντα, σύμφωνα με τους Τούρκους, κάτι που πολύ σύντομα θα ωθήσει ΗΠΑ-Ρωσία να εκδιώξουν τον τουρκικό στρατό από την Βόρεια Συρία, διότι και εκεί παίζονται τεράστια ενεργειακά “παιχνίδια” με τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, μέρος των οποίων εκμεταλλεύονται οι Ρώσοι προς το παρόν.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη