14 Νοε 2019

Ελληνοαμερικανικό «Σιδερένιο Ξίφος» στο Βόλο: Κοινή εκπαίδευση σε σύνθετα επιθετικά σενάρια μάχης – Οι ΗΠΑ προσφέρουν δωρεάν εκατοντάδες MRAP

Ξεκίνησαν τα κοινά γυμνάσια μονάδων και σχηματισμών των Ελληνικών Ενόπλων
Δυνάμεων με την Αμερικανική 3η CAB η οποία ήδη βρίσκεται στο Στεφανοβίκειο, γεγονός που ενισχύει τα σενάρια αύξησης της στρατιωτικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ.

Με σπαρτιάτικο όνομα οι στρατιωτικές δυνάμεις Ελλάδας και ΗΠΑ στέλνουν μήνυμα συνεργασίας, ενώ παράλληλα οι Αμερικανοί προχώρησαν σε προσφορά εκατοντάδων MRAP δωρεάν στο ΓΕΣ.

Πρώτη στο «παιχνίδι» μπαίνει την ερχόμενη εβδομάδα η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία.

Η «Σιδηρά Ξυήλη» ήταν το περίφημο μυστηριώδες ως προς την κατασκευή του σιδερένιο ξίφος των Λακεδαιμόνιων το οποίο έδινε στους Σπαρτιάτες μαχητές ισχυρό πλεονέκτημα στη μάχη σώμα με σώμα. Αυτό το συμβολικό όνομα επέλεξε να δώσει το ΓΕΣ στην άσκηση η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Μακεδονία τις επόμενες ημέρες με συμμετοχή του «ιπτάμενου ιππικού» των ΗΠΑ από την 3η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού, Αμερικανών κομάντος από την 173η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία και των Ελλήνων «κοκκινομπερέδων’» από την δική μας Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία «ΠΟΝΤΟΣ».



Το σενάριο της άσκησης σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπει συνεργασία μεγάλης κλίμακας μηχανοκίνητων σχηματισμών στο έδαφος με επιθετικά, μεταγωγικά και ελικόπτερα πολλαπλού ρόλου Apache, Chinook και BlackHawk. Έλληνες και Αμερικανοί στο έδαφος και στον αέρα θα εκπαιδευτούν σε σύνθετα κυρίως επιθετικά σενάρια μάχης.

Και όπως η επιτυχία της Σπαρτιάτικης «Ξυήλης» οφειλόταν στο κράμα από χάλυβα- διέφερε από τα όπλα των υπολοίπων στρατών της εποχής οι οποίοι χρησιμοποιούσαν χαλκό-έτσι και οι επιτελείς του ΓΕΣ ποντάρουν στο Ελληνοαμερικανικό κράμα . Ήδη από πέρυσι όσες μονάδες συνεκπαιδεύτηκαν μαζί με τους Αμερικανούς ‘’ιπτάμενους ιππείς’’ δηλώνουν ότι αποκόμισαν πολύτιμες εμπειρίες.

Στόχος του ΓΕΣ και του Στρατηγού Καμπά είναι ο στρατός ξηράς να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τους επόμενους μήνες την παρουσία των Αμερικανών στο Βόλο και να ‘’στηθούν’’ όσο το δυνατό περισσότερα σενάρια σύνθετων συνεκπαιδεύσεων. Ήδη σχεδόν 400 Αμερικανοί έχουν εγκατασταθεί στο Στεφανοβίκειο και έχει τεθεί σε λειτουργία το κοινό κέντρο επιχειρήσεων το οποίο οργανώνει και συντονίζει όλες τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες των ιπτάμενων μέσων, Ελληνικών και Αμερικανικών

Το πεδίο βολής Λιτόχωρου και φέτος το χειμώνα αναμένεται να πάρει «φωτιά» αφού εκεί θα εκτελεστεί ο κύριος όγκος των πυρών από τα ελικόπτερα των Αμερικανών αλλά και του 1ου ΤΕΕΠ. Εκτός όμως από τους Έλληνες ‘’ελικοπτεράδες’’ τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν μαζί με την 3η CAB θα έχουν πιθανότατα και οι Πεζοναύτες ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο συμμετοχής μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων, όπως έγινε και πέρσι.

Το επόμενο μεγάλο στοίχημα που θέλουν να κερδίσουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις πέρα από τη μόνιμη-στο πλαίσιο του δυνατού παρουσία των Αμερικανών στο Στεφανοβίκειο-είναι και η διοργάνωση κοινών ασκήσεων μεγαλύτερης κλίμακας με Αμερικανικές δυνάμεις σε κάθε γωνιά της χώρας. Και ενώ η όρεξη έχει ανοίξει για τα καλά με τις συνεκπαιδεύσεις που γίνονται τα τελευταία χρόνια, η αποβίβαση Αμερικανικών Δυνάμεων στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης με σκοπό να προωθηθούν στα Βαλκάνια και σε χώρες τις κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης έβαλε νέες ιδέες στους ανώτατους επιτελείς.


Στόχος για τα επόμενα χρόνια είναι, είτε να διοργανωθεί μιας μεγάλης κλίμακας και διάρκειας άσκηση σε περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης ή να μπει η Ελλάδα και αυτές οι περιοχές στο ‘’χάρτη’’ διεξαγωγής διακρατικών ασκήσεων όπως η Defender 2020. H συγκεκριμένη άσκηση θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Άνοιξη στην κεντρική Ευρώπη με συμμετοχή σχεδόν 60.000 στρατιωτών από τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους συμμάχους. Αποτελεί την μεγαλύτερη Αμερικανική στρατιωτική άσκηση που θα γίνει σε Ευρωπαϊκό χώρο τα τελευταία 25 χρόνια.

Η εμπιστοσύνη άλλωστε που δείχνουν οι Αμερικανοί στην Ελλάδα ως την πλέον σταθερή χώρα στην περιοχή, αλλά και η επιτυχημένη έως τώρα συνεργασία κάθε φορά που δυνάμεις των ΗΠΑ έρχονται στην Ελλάδα θα αποτελέσουν τα «ισχυρά χαρτιά» των Ελλήνων επιτελών για να πείσουν την υπερδύναμη να ‘’επενδύσει’’ στρατιωτικά ακόμη περισσότερο στη χώρα μας.



Προσφορά εκατοντάδων MRAP δωρεάν από τις ΗΠΑ στο ΓΕΣ

Εκατοντάδες θωρακισμένα οχήματα Ανθεκτικά Ναρκών Προστατευομένων έναντι Ενεδρών (MRAP) είναι έτοιμες να προσφέρουν οι ΗΠΑ στον Ελληνικό Στρατό. Η ειδοποίηση που έγινε τον περασμένο μήνα, ενημέρωνε το ΓΕΣ για την διάθεση μερικών χιλιάδων οχημάτων MRAR που έχουν χαρακτηρισθεί ως Πλεονάζον Αμυντικό Υλικό (EDA) δεδομένης της αποφάσεως του Στρατού και των Πεζοναυτών των ΗΠΑ να περιορίσουν δραστικώς τον αριθμό των οχημάτων της συγκεκριμένης κατηγορίας, αναφέρει ο «Δούρειος Ίππος».

Το ΓΕΣ μελέτησε την ιδέα και κατέληξε ότι μπορούν να αποκτηθούν μερικές εκατοντάδες οχήματα με σκοπό την αντικατάσταση των ΤΟΜΠ τύπου Μ113 και των ελαχίστων ΒΜΡ-1 που παραμένουν στην Ζώνη Ευθύνης της ΑΣΔΕΝ. Με τον τρόπο αυτόν, θα αποκτηθούν τροχοφόρα οχήματα 4×4 ή και 6×6, τα οποία είναι ταχύτερα και πλέον πολύ καλύτερα προστατευμένα από το επίπεδο προστασίας που παρέχει το Μ113. Σε γενικές γραμμές, τα MRAP φέρουν θωράκιση δαπέδου για αντοχή σε εκρήξεις ναρκών και ολόπλευρη προστασία έναντι βολίδων διαμετρήματος μέχρι και 12,7 mm.


H αντικατάσταση των Μ113 από τα MRAP στις φρουρές των νήσων, θα εξασφαλίσει σύγχρονο υλικό αυξημένης αξιοπιστίας, ανωτέρου επιπέδου προστασίας και πιο ευκίνητα, καθιστώντας τα ιδανικά για ταχεία μεταφορά τμημάτων πεζικού προς εξάλειψη απειλών. Η απόκτηση μεγάλου αριθμού οχημάτων, θα επιτρέψει την ανάπτυξή τους και σε μικρότερες νήσους που μέχρι σήμερα εστερούντο εντελώς οποιασδήποτε προστασίας θώρακος για τις πεζές δυνάμεις των φρουρών τους. Τα MRAP φέρουν οπλισμό βαρέων πολυβόλων 7,62 mm ή 12,7 mm και αναλόγως της εκδόσεως, μεταφέρουν ομάδα 8-10 ανδρών.

Το σημαντικό είναι ότι τα MRAP προσφέρονται εντελώς δωρεάν και ότι δεν βρίσκονται σε αποθήκευση, δηλαδή θα παραχωρηθούν πλήρως λειτουργικά αμέσως μετά την απόσυρσή τους από τις αμερικανικές μονάδες. Το μόνο ζήτημα που αναμένεται να απασχολήσει, είναι τα έξοδα μεταφοράς διά θαλάσσης, στο οποίο εξετάζεται κατά πόσο μπορεί να αναληφθεί στο πλαίσιο καλών υπηρεσιών προς την πατρίδα από τον εφοπλιστικό κόσμο.
pentapostagma.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη