17 Δεκ 2019

Τι γλυκά έτρωγαν οι Αρχαίοι Έλληνες

Δύο είναι οι πηγές από όπου έχουν αντληθεί οι περισσότερες πληροφορίες που έχουμε
σχετικά με τις γαστριμαργικές συνήθειες, τις συνταγές και τα ήθη γύρω από τα τραπέζια της Αρχαίας Ελλάδας.


Ο Δειπνοσοφιστές του Αθηναίου, Αλεξανδρινού βιολόγου, γαστρονόμου και ρήτορα που έζησε στα τέλη του 2ου αιώνα μ.Χ., και το έργο του Αρχέστρατου, Συρακούσιου ποιητή και φιλοσόφου του 4ου π.Χ. αιώνα, ο οποίος θεωρείται ο πατέρας της δυτικής γαστρονομίας.

Σύμφωνα λοιπόν με τις πηγές αυτές τα γλυκά των αρχαίων Ελλήνων ή αλλιώς νωγαλεύματα ήταν τα εξής:

η μουστόπιτα (μουσταλευριά),

ο σησαμούς (παστέλι από σουσάμι)

το λάγανον ή λαλλάγγι (είδος τηγανίτας)

ο μηλοπλακούς (κυδώνι βρασμένο σε μέλι),

ο κοπτοπλακούς (γλύκισμα με φύλλα ζύμης, αμύγδαλα, καρύδια και μέλι που μοιάζει να είναι πρόγονος του σημερινού μπακλαβά)

οι πλακούντες (πίτες με ζυμάρι, τυρί, μέλι, σουσάμι και καρυκεύματα)

η άμμιλος (τούρτα)

η μελιττούτα (μελόπιτα)

τα τήγανα (λουκουμάδες)

Ακόμα, ιδιαίτερα δημοφιλή ήταν τα γλυκά του κουταλιού όπως τα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα – φρούτα συντηρημένα σε ζάχαρη. Όπως φαίνεται πολλά από αυτά υπάρχουν και σήμερα και μάλιστα θεωρούνται ιδιαίτερης διατροφικής αξίας.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη