14 Δεκ 2019

«Χαστούκι» και στον Τσίπρα η συντριβή Κόρμπιν- Τελειώνει το «παραμύθι» της Νέας Αριστεράς

Το ηχηρό χαστούκι που έδωσαν οι Βρετανοί ψηφοφόροι στον ηγέτη της Αριστεράς στη
Βρετανία κ. Τζέρεμι Κόρμπιν και στο Εργατικό κόμμα στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε ολόκληρη την Ευρώπη ότι τα κόμματα με αριστερό προσανατολισμό βρίσκονται σε βαθιά κρίση και ο αδύναμος, όπως αποδεικνύεται, προγραμματικός τους λόγος δεν πείθει πλέον κανένα.


Το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα για τους Εργατικούς από το 1935 απέναντι σε έναν όχι και τόσο δημοφιλή αστέρα της πολιτικής όπως ο Μπόρις Τζόνσον, αφήνει σαφείς εντυπώσεις για το αδιέξοδο που βρίσκεται σήμερα η Αριστερά σε ευρωπαϊκό επίπεδο και επιβεβαιώνει την πολιτική κυριαρχία των δεξιών κομμάτων.

Η προσέγγιση αυτή αγγίζει πέρα από κάθε αμφιβολία και την Ελλάδα. Οι πολίτες παρακολουθούν ένα χιλιοπαιγμένο έργο με τις τελευταίες αλχημείες Τσίπρα που δήθεν επιχειρεί την ανασύνταξη ενός Αριστερού πόλου με φθαρμένα υλικά από το πολιτικό παρελθόν που οδήγησαν τη χώρα στην οικονομική και κοινωνική κρίση, χωρίς ούτε καν να μπαίνει στη διαδικασία κατάθεσης τεκμηριωμένων προτάσεων.

Οι χθεσινές εκλογές στη Μεγάλη Βρετανία αποτελεί ένα case study για την πολιτική επιστήμη σχετικά με τις τάσεις αυτοσυντήρησης και της ανυπαρξίας πολιτικού οράματος που χαρακτηρίζει την ευρωπαϊκή Αριστερά, όταν κατέρχεται στις εκλογικές μάχες χωρίς ρεαλιστικές λύσεις, με διάθεση λαϊκισμού και με έντονα τα σημάδια των τοξικών επιλογών που την εγκλωβίζουν στο περιθώριο.

Οι πολίτες ζητούν αλήθεια και κοστολογημένες προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που τους απασχολούν. Στην αντίπερα όχθη, απορρίπτουν διαρρήδην τις ανέξοδες υποσχέσεις, το κρεσέντο λαϊκισμού, τον ανούσιο πολιτικό λόγο, τις διχαστικές κορώνες της δεκαετίας του 60, τα «εμείς» και οι «άλλοι».

Οι επιτελείς της Κουμουνδούρου οφείλουν να καταλάβουν ότι όλα αυτά δεν οδηγούν πουθενά και θα τους καταστήσουν δέσμιους στα έδρανα της αντιπολίτευσης για πολλά χρόνια.

Αν ο κ. Τσίπρας συνεχίσει στο ίδιο παλαιολιθικό μοτίβο, αν δεν το πάρει αλλιώς, απλά θα περιμένει τέσσερα χρόνια για να έχει την τύχη του κ. Κόρμπιν.

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη