17 Φεβ 2020

Απομακρύνονται με κυβερνητική απόφαση οι ελληνικές επιχειρήσεις από τις περιοχές που επιτάχθηκαν για «Δομές Φιλοξενίας»

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες κατασκευής του νέου κλειστού κέντρο
αλλοδαπών στη Σάμο στη θέση Ζερβού κοντά στο Βαθύ, όπου μέχρι στιγμής έχουν τοποθετηθεί 180 οικίσκοι...

Ο κάθε οικίσκος είναι εμβαδού 24 τετραγωνικών και έχει δύο υπνοδωμάτια, μια μικρή κουζίνα και τουαλέτα. Ο χώρος θα κλιματίζεται ενώ θα προσφέρει και δωρεάν wifi.
Όπως σε όλες τις δομές τέτοιου τύπου, το κέντρο θα είναι περιφραγμένο με διπλό ψηλό φράχτη. Δικαίωμα να βγαίνουν έξω με ειδική κάρτα θα έχουν όσοι δεν είναι παραβατικοί, προς επιστροφή ή νεοεισερχόμενοι.
Στο κλειστό κέντρο, προβλέπεται η κατασκευή τζαμιού. Έτοιμο είναι επίσης το κτίριο όπου θα στεγάζονται οι διοικητικές υπηρεσίες, αλλά και τα ιατρεία.
Οποιες ελληνικές επιχειρήσεις βρίσκονται στην περιοχή, πρέπει να απομακρυνθούν, μέχρι το τέλος του μήνα,
Η νέα κλειστή δομή στη θέση Ζερβού απέχει περίπου 7 χλμ από το Βαθύ, όπου βρίσκεται το αρχικό hot spot. Η δομή φιλοξενεί υπεράριθμο αριθμό προσφύγων και μεταναστών, που έχουν στήσει αυτοσχέδια καταλύματα στην πλαγιά του βουνού. Αποχέτευση και τρεχούμενο νερό δεν υπάρχει.
Την ίδια στιγμή ανακοινώθηκε ότι οι νέες «κλειστές» Δομές Φιλοξενίας, δεν θα είναι και τόσο «κλειστές»: Θα βγαίνουν όλοι οι φιλοξενούμενοι αλλοδαποί εκτός από... αυτούς που έχουν παραβατική συμπεριφορά (οι οποίοι όμως θα έπρεπε να είναι στην φυλακή αν έχουν παραβατική συμπεριφορά και όχι σε «Δομή Φιλοξενίας»).
Επίσης θα έχουν κάρτες εισόδου και εξόδου από τους νέους καταυλισμούς όλοι οι διαμένοντες στον καταυλισμό. Κατά τα λοιπά θα είναι «κλειστές»...
Επίσης ο Φιλίππο Γκράντι, Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να είναι ελεγχόμενες και όχι κλειστές οι νέες δομές.
«Ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί μου είπαν ότι η κυβέρνηση έχει πλάνο. Μάθαμε και για τα κλειστά κέντρα που ετοιμάζονται στα νησιά. Η Ύπατη Αρμοστεία είναι ενάντια στα κέντρα κράτησης.
Το έκανα ξεκάθαρο στην κυβέρνηση. Με διαβεβαίωσαν πως δεν πρόκειται να είναι κρατούμενοι όσοι θα διαμένουν εκεί. Πήρα αυτή τη διαβεβαίωση δέκα φορές, όχι μια.
Η κυβέρνηση φυσικά έχει τη δυνατότητα να καταστήσει ελεγχόμενα τα κέντρα, ειδικά αν πρόκειται να υπάρχει καλύτερη πρόσβαση σε υπηρεσίες και κυρίως υπηρεσίες υγείας. Θα περιμένουμε να δούμε, όμως αν πρόκειται να δούμε κέντρα κράτησης, ξεκαθαρίζουμε εξαρχής πως είμαστε κάθετα αντίθετοι».
Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκφράσει την απροθυμία της να χρηματοδοτήσει κλειστά κέντρα.
Αρα, μόνο κλειστά δεν θα είναι τα νέα κέντρα, καθώς όλα χρηματοδοτούνται από την ΕΕ.
Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Μετανάστευσης ενημερώνει για τη συνέχεια της επίταξης για τη δημιουργία των κλειστών δομών. Οι πρώτες άδειες είναι έτοιμες με Κοινή Υπουργική Απόφαση! Γρήγορες διαδικασίες...
Την αποσυμφόρηση των νησιών μέσω των νέων κλειστών ελεγχόμενων δομών υποστήριξε ότι θα πετύχει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και το δημοσιογράφο, Γιώργο Αυτιά.
«Οι νέες δομές που ετοιμάζονται στα νησιά έχουν τη μισή χωρητικότητα από την υφιστάμενη κατάσταση» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μηταράκης, προσθέτοντας ότι «θα οδηγήσουν στην καλύτερη λειτουργία του ασύλου, στην αποτροπή, στις επιστροφές και στην αποσυμφόρηση των νησιών».
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τόνισε πως σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία των υπηρεσιών ασύλου, οι νέες αποφάσεις βγαίνουν μέσα σε 24 ημέρες σε πρώτο βαθμό και συμπλήρωσε ότι «στόχος η παραμονή στα νησιά να είναι κάτω από έξι μήνες. Έχουμε κάνει 9 αποστολές μέχρι στιγμής. Αυτός ο αριθμός δεν είναι μεγάλος, ωστόσο δείχνει πως οι επιστροφές γίνονται με απόλυτη συστηματικότητα».
«Η πολιτική των επιστροφών χαλάει τη διακίνηση», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Μηταράκης και τόνισε ότι το βασικό αίτημα στα πρόσφατα επεισόδια στη Μόρια ήταν «Όχι επιστροφές».
Ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι «στόχος μας είναι ο περιορισμός των ροών. Για να το πετύχουμε, δουλεύουμε σε έξι κατευθύνσεις: Ενισχυμένη φύλαξη των συνόρων, επιτάχυνση ροών της διαδικασίας ασύλου, αισθητή αύξηση των επιστροφών, λειτουργία κλειστών κέντρων, έλεγχος των ΜΚΟ, διεθνοποίηση της κρίσης. Η υλοποίηση των δράσεων και ενεργειών θα συμβάλλουν στην προσπάθεια περιορισμού της κρίσης».
Επίσης, ο κ. Μηταράκης επεσήμανε ότι το κλείσιμο των ανοιχτών κέντρων φιλοξενίας θα γίνει αμέσως μόλις τεθούν σε λειτουργία οι νέες κλειστές ελεγχόμενες δομές, λέγοντας ότι «θα υπάρχει μόνο ένα κέντρο στα νησιά. Ούτε ΒΙΑΛ ούτε Μόρια».
«Την Πέμπτη θα μεταβώ στο Βερολίνο, όπου θα συναντήσω τον Γερμανό Υπουργό Μετανάστευσης, κ. Ζεεχόφερ. Αίτημα της χώρας μας η καλύτερη επιτήρηση των ευρωπαϊκών συνόρων και η θέσπιση κοινών κανόνων επιστροφών», είπε ο κ. Μηταράκης.
«Η κυβέρνηση δεν δέχεται καμία μόνιμη παραμονή προσφύγων και μεταναστών στα νησιά. Τα νησιά είναι κέντρα ταυτοποίησης και διαχωρισμού. Όποιος δικαιούται άσυλο, πάει στην ενδοχώρα. Όποιος δεν δικαιούται, πάει στην Τουρκία», κατέληξε χαρακτηριστικά.

Απλώς δεν ρώτησε την Τουρκία αν τους θέλει πίσω και αν θα τους δεχθεί πίσω. Ισως γιατί ξέρει την απάντηση...
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη