7 Ιουλ 2020

Γώγος: «Δεν πρέπει να μας ανησυχεί η αερόβια μετάδοση του κορωνοϊού»

Ο καθηγητής παθολογίας Ιατρικού τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χαράλαμπος
Γώγος μίλησε για τη μετάδοση του κορωνοϊού μέσω του αέρα
Ο λοιμωξιολόγος, καθηγητής παθολογίας Ιατρικού τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χαράλαμπος Γώγος, μίλησε στο Mega για την πιθανότητα αερόβιας μετάδοσης του νέου κορωνοϊού.

Εκατοντάδες επιστήμονες δηλώνουν ότι υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο νέος κορωνοϊός, ευρισκόμενος σε μικρότερα των σταγονιδίων σωματίδια στον αέρα, μπορεί να προσβάλει τους ανθρώπους και καλούν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να αναθεωρήσει τις οδηγίες του.


Ο κ. Γώγος ξεκαθάρισε ότι «υπάρχει συζήτηση γι αυτό το θέμα από την αρχή της πανδημίας».





«Υπάρχουν δύο τρόποι ή μέσω σταγονιδίων, ή αερογενώς. Στα σταγονίδα έχουμε μεγαλύτερα σταγονίδια, πάνω από 10 μικρά, οπότε πέφτουν γρηγορότερα κάτω και η κοινωνική απόσταση αποδίδει. Η διαφορά με την αερογενή μετάδοση, είναι ότι τα σταγονίδια μπορούν να γίνουν μικρότερα και να δημιουργήσουν αερόλυμα (αεροζόλ) και κυκλοφορύν σε όλο το δωμάτιο» ανέφερε αρχικά ο κ. Γώγος.Γιανα συνεχίσει, τονίζοντας: «Η αερογενής μετάδοση υπάρχει στην περίπτωση που ο άρρωστος παράγει αεροζόλ. Ο ασυμπτωματικός ασθενής δεν βήχει. Αν ο ασυμπτωματικός που φτερνιστεί ή βήχει ή έχει μεγάλη παραγωγή αερολύματος και υπάρχει αέρας στο δωμάτιο τέτοιος που βοηθάει τη μετάδοση σε μεγάλες αποστάσεις, μπορεί να συμβεί. Δεν έχει αποδειχθεί. Δεν είναι κάτι που πρέπει να αγχώνει τον κόσμο. Μπορεί να γίνει από ειδικές συνθήκες. Η εμπειρία που έχουμε μέχρι τώρα είναι ότι ο ιός μεταδίδεται με στενή επαφή».
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη