2 Δεκ 2020

Στήνει ισχυρό μέτωπο στην Ευρώπη κατά του Ερντογάν ο Μητσοτάκης


Σκληρή γραμμή απέναντι στη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα ακολουθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προετοιμάζοντας το έδαφος για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής την ερχόμενη εβδομάδα με κύριο θέμα τις σχέσεις Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο Πρωθυπουργός βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τις ηγεσίες ευρωπαϊκών κρατών, προκειμένου να παρουσιάσει τα δεδομένα που σχετίζονται με τις διαρκείς προκλήσεις Ερντογάν που τείνει να εξελιχθεί στο βασικότερο αποσταθεροποιητικό παράγοντα στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.


Οι κινήσεις Μητσοτάκη στη διπλωματική σκακιέρα έχουν φέρει σε δύσκολη θέση την τουρκική πλευρά, η οποία επιχειρεί την τελευταία στιγμή με επικοινωνιακές ντρίπλες να αλλάξει το εις βάρος της κλίμα και να διατηρήσει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τις Βρυξέλλες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προσέλθει πάνοπλος στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ζητώντας από το σύνολο των εταίρων να επιδείξουν πυγμή και αποφασιστικότητα ώστε να γίνει ξεκάθαρη η μηδενική ανοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε φαινόμενα απειλών και παραβατικότητας.

Υπό αυτό το πρίσμα, ενδιαφέρον παρουσιάζει η στάση της Γερμανίας, η οποία συνεχίζει να χαϊδεύει την Άγκυρα για λόγους εσωτερικούς που σχετίζονται πρωτίστως με την πολυπληθή τουρκική μειονότητα και το μεταναστευτικό.

Αν και στην ελληνική πλευρά δεν καλλιεργούν υψηλές προσδοκίες για θεαματική μεταβολή στη στάση του Βερολίνου, εντούτοις το ήδη διαμορφωμένο αρνητικό κλίμα για τον Τούρκο Πρόεδρο δημιουργεί συνθήκες μεγαλύτερης πίεσης και στη Γερμανίδα Καγκελάριο.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη