14 Φεβ 2021

ΤΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΖΙΚ ΖΑΚ ΚΑΙ ΤΑ ΗΞΕΙΣ ΑΦΗΞΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΙΑΜΕΠ

 


Του Παναγιώτη Αποστόλου

Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου

egerssi@otenet.gr

www.egerssi.gr

 

Πολλές φορές και σε αρκετά άρθρα μου κατά το παρελθόν έχω αναφερθεί στο “Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής”, το

γνωστό σε όλους μας ΕΛΙΑΜΕΠ, με πιο πρόσφατο το άρθρο μου της Παρασκευής 5 Φεβρουαρίου 2021 με τίτλο “Παντουρκισμός και ΕΛΙΑΜΕΠ”, όπου έγραφα:

«Το Μέγαρο Μαξίμου είναι χαμένο μέσα στην ανάγνωση των “μαθημάτων” του ΕΛΙΑΜΕΠ! Δηλαδή του “Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής”! Του συμβουλευτικού οργάνου του Μαξίμου, το οποίο έχουν “κορόνα στο κεφάλι τους” η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο Σταύρος Θεοδωράκης και τόσοι άλλοι πολιτικοί κολοσσοί της Πατρίδος μας! Το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) αυτοπροσδιορίζεται ως ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός παραγωγής έρευνας, ιδεών και προτάσεων πολιτικής, που ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1988! 

Πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ είναι ο κ. Λουκάς Τσούκαλης, ο οποίος πρόσφατα κλήθηκε να υπερασπιστεί τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην επίθεση αμφισβήτησης που δέχτηκε από τον πρώην Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στα εθνικά θέματα! 

Έτσι ο κ. Τσούκαλης σε άρθρο του που φιλοξένησαν “Τα Νέα” λέγει μεταξύ άλλων:

“Αν οι Τούρκοι συνομιλητές αρχίσουν να μιλάνε πολύ για γκρίζες ζώνες και αποστρατιωτικοποίηση ενώ εμείς αρνούμαστε να συζητήσουμε καν για χωρικά ύδατα οχυρωμένοι πίσω από το νομικό δικαίωμα για επέκταση μέχρι 12 μίλια τότε οι διερευνητικές δεν θα έχουν πολύ μέλλον”! 

Σε μια προσπάθεια επικρότησης της συνέχισης των διερευνητικών συζητήσεων με την Τουρκία, που ξεκίνησαν εν νέου στις 25 Ιανουαρίου!

Αλλά και μέσω ενός φοβικού κρεσέντο έναντι της Τουρκίας, καθώς και σε μια έμμεση αναγνώριση των “γκρίζων ζωνών” και της αποστρατικοποίησης των νησιών μας! 

Μιλώντας για τα χωρικά ύδατα, τα οποία είναι η πάγια αποδεκτή τακτική της κυβέρνησης και η οποία άποψη εκφράστηκε από το 2017 στον ΣΚΑΙ του Γιάννη Αλαφούζου, από τον επικεφαλής σήμερα της διπλωματικής ομάδας των διερευνητικών συζητήσεων στην Κωνσταντινούπολη, Παύλο Αποστολίδη και ο οποίος τότε ισχυριζόταν:

“Οι διερευνητικές δεν αφορούν την διαπραγμάτευση της υφαλοκρηπίδας (μόνο) όπως νομίζουνε πολλοί. Αφορούν τα προκαταρκτικά θέματα. Και το κύριο προκαταρκτικό θέμα είναι το εύρος των χωρικών υδάτων”! Βέβαια θα πρέπει να επισημανθεί, ότι ο κ. Παύλος Αποστολίδης (Πρέσβης ε.τ., πρώην διοικητής της ΕΥΠ, πρώην υπηρεσιακός Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης) είναι Μέλος του 13μελούς Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΙΑΜΕΠ! Συμβουλευτικό Όργανο του Μαξίμου λοιπόν το ΕΛΙΑΜΕΠ, της πολιτικής του κατευνασμού και της ήπιας προσέγγισης με την Τουρκία για την επίλυση των “προβλημάτων μας”, προβλημάτων όπου η Ελλάς δεν ζητάει απολύτως τίποτε και η Τουρκία απαιτεί μέσω της συγκυριαρχίας του Αιγαίου με τα νησιά του, την συνδιοίκηση και συνεκμετάλλευση του ορυκτού του πλούτου! Σε πρώτη φάση βέβαια, γιατί σε δεύτερη αξιώνει την συγκυριαρχία της Θράκης μας κλπ.»!


 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη