15 Ιουν 2021

Ανησυχία για την τρελή κούρσα της ακρίβειας


Στο Μαξίμου επικρατεί συναγερμός για ένα τεράστιο θέμα το οποίο μπορεί να προκαλέσει μεγάλες ανατροπές και κοινωνικές εκρήξεις.

Πρόκειται για ένα εισαγόμενο κύμα ακρίβειας ικανό να τσακίσει τα πενιχρά εισοδήματα της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών.


Η ανησυχία άρχισε να εκδηλώνεται με την αύξηση της τιμής των τροφίμων που προκάλεσε η κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης από τις Ασιατικές χώρες.

Στη συνέχεια, προστέθηκε ο κινέζικος πληθωρισμός, που αύξησε κατά 30% τις τιμές στα ανταλλακτικά των αυτοκινήτων και σε μία σειρά ακόμα βιομηχανικών προϊόντων.

Το πρόβλημα για την Ελλάδα άρχισε να γίνεται σοβαρό με τη θεαματική αύξηση που κατέγραψε η τομή στο φυσικό αέριο.

Η εξέλιξη αυτή είχε σαν αποτέλεσμα να αυξηθεί το κόστος παραγωγής ρεύματος.

Οι ιδιωτικές εταιρείες με τις σημερινές τιμές καλύπτουν μόνο το κόστος και σύντομα θα αρχίσουν να καταγράφουν ζημιές.

Αυτό σημαίνει ότι σύντομα θα μετακινηθούν οι αυξήσεις στη χονδρική τιμή ρεύματος στους καταναλωτές και στη βιομηχανία, προκαλώντας ντόμινο αυξήσεων σε όλα τα προϊόντα.

Η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις τόσο με την εισαγόμενη ακρίβεια όσο και με την αύξηση της τιμής στο φυσικό αέριο, αλλά δεν έχει δυνατότητα να παρέμβει.

Οι παράγοντες της αγοράς προειδοποιούν ότι αναγκαστικά οι αυξήσεις θα περάσουν σε όλο το φάσμα της παραγωγής και στους καταναλωτές.

Βέβαια, κάποιες αλυσίδες τροφίμων που δεν επηρεάζονται ούτε από τον κινέζικο πληθωρισμό ούτε και από την αύξηση των τιμών στα καύσιμα βρήκαν ευκαιρία να στήσουν κερδοσκοπικά παιχνίδια.

Γι’ αυτό η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι σε ετοιμότητα και παρακολουθεί στενά τις τιμές στις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ.

Οι δικαιολογίες που προέβαλαν κάποιες αλυσίδες ότι η αύξηση της τιμής στα ναύλα προκαλεί τις αυξήσεις είναι καθαρά προσχηματικές και γι’ αυτό οι απόπειρες κερδοσκοπίας στον τομέα των τροφίμων αναμένεται να αντιμετωπιστούν με σκληρά μέτρα.

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη