13 Σεπ 2021

ΕΕ: Κρύβουν αυτούς που υπέγραψαν για τα εμβόλια


Ανταπόκριση από Στρασβούργο -Νίκος Ρούσσης-

Σε μία περίεργη «ομολογία», προέβη η Επίτροπος Υγείας της Κομισιόν, σε γραπτή της απάντηση προς την Γαλλίδα ευρωβουλευτή της Ομάδας Ταυτότητας και Δημοκρατίας Virginie Joron.

Ούτε λίγο ούτε πολύ η Επίτροπος «ομολογεί» ανερυθρίαστα ότι, τα ονόματα εκείνων που υπέγραψαν για λογιαριασμό της Κομισιόν τις συμφωνίες για τα εμβόλια, αποκρύπτονται για λόγους προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Παράλληλα «ομολογεί» ακόμη ότι, ναι μεν η ευθύνη, για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, παραμένει στους κατασκευαστές εμβολίων και τα δικαιώματα των πολιτών παραμένουν πλήρως προστατευμένα αλλά τα κράτη μέλη θα πρέπει να αποζημιώσουν τους κατασκευαστές εμβολίων, σε περιπτώσεις παρενεργειών.

Στην ερώτηση της η Γαλλίδα ευρωβουλευτής, ζητούσε να μάθει:

Μπορεί η Επιτροπή να πει ποια πρόβλεψη έχει επιβληθεί για τις κυρώσεις στις συμβάσεις που συνάπτονται μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των φαρμακευτικών εταιρειών σε περίπτωση εκούσιας καθυστέρησης στην παράδοση;

Μπορεί η Επιτροπή να αναφέρει τι έχει γίνει . για κυρώσεις στις συμβάσεις που καταρτίζονται μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις φαρμακευτικές εταιρείες σε περίπτωση εθελοντικής καθυστέρηση στην παράδοση;

Γιατί η Επιτροπή απάλλαξε την AstraZeneca από κάθε ευθύνη όσον αφορά την «αποτελεσματικότητα και ασφάλεια» του εμβολίου COVID (παράγραφος 15.1 της σύμβασης) και σε περίπτωση οποιασδήποτε «παράβασης της σύμβασης» (παράγραφος 15.2 της σύμβασης);

Γιατί η AstraZeneca απελευθέρωση της Επιτροπής από κάθε ευθύνη σχετικά με την «αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια» του εμβολίου COVID (παράγραφος 15.1 της σύμβασης) και σε περίπτωση οποιασδήποτε «παραβίαση της σύμβασης» (παράγραφος 15.2 της σύμβασης) Γιατί αποκρύπτει το όνομα του προσώπου που υπέγραψε τη δημοσιευμένη σύμβαση AstraZeneca για λογαριασμό της Επιτροπής;

Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση της Επιτρόπου:

Απάντηση της κυρίας Κυριακίδου εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (10.9.2021)

Οι προηγμένες συμφωνίες αγοράς (APA) περιέχουν δεσμευτικές εντολές που αφορούν τόσο τον αριθμό των δόσεων εμβολίου που πρέπει να παραδοθούν όσο και τον χρόνο παράδοσης. Είναι απαραίτητο οι έξι εταιρείες να εκπληρώσουν τις νομικές τους υποχρεώσεις.

Όλα τα APA που συνάπτει η Επιτροπή με τους κατασκευαστές εμβολίων σέβονται την Οδηγία για την Ευθύνη των Προϊόντων. Κάθε εμβόλιο που διατίθεται στην αγορά της ΕΕ πρέπει να εγκριθεί από την Επιτροπή μετά από θετική αξιολόγηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Η ευθύνη παραμένει στους κατασκευαστές εμβολίων και τα δικαιώματα των πολιτών παραμένουν πλήρως προστατευμένα. Τούτου λεχθέντος, τα APA επιτρέπουν στα κράτη μέλη να αποζημιώσουν τους κατασκευαστές εμβολίων για ορισμένες υποχρεώσεις που ανακύπτουν υπό συγκεκριμένες και αυστηρές συνθήκες, για να αντισταθμίσουν τους υψηλούς κινδύνους που αναλαμβάνουν οι κατασκευαστές προκειμένου να παράγουν εμβόλια πολύ γρηγορότερα από ό, τι σε προ πανδημίες.

Επί του παρόντος, πέντε από τα APA είναι διαθέσιμα σε αναδιατυπωμένη μορφή στον ιστότοπο της Επιτροπής. Τα ονόματα των υπογραφόντων αποκρύπτονται για λόγους προστασίας προσωπικών δεδομένων.

https://www.zougla.gr/kosmos/article/e-krivoun-aftous-pou-ipegrapsan-gia-ta-emvolia
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη