12 Ιουλ 2022

Ρεύμα: Στον «αέρα» το κυβερνητικό σχέδιο για απορρόφηση των αυξήσεων


Έλλη Τριανταφύλλου

Μπορεί η κυβέρνηση να εμφανίζεται καθησυχαστική ως προς τις επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει τυχόν πλήρης διακοπή της ροής του φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ωστόσο, όλοι στο κυβερνητικό επιτελείο «κρατούν την ανάσα τους» για το μέλλει..γενέσθαι στην «καρδιά του καλοκαιριού» αν ο Πούτιν κλείσει ερμητικά τις στρόφιγγες.

Άλλωστε, πριν αλέκτωρ φωνείσαι, το υπουργείο Ενέργειας αναγκάστηκε να ανακρούσει πρύμναν και να αναβάλει, κυριολεκτικά στο παρά πέντε της νομοθετημένης προθεσμίας το νέο μοντέλο τιμολόγησης του ηλεκτρικού ρεύματος, με αποτέλεσμα ο σχεδιασμός για άμβλυνση των επιπτώσεων στους καταναλωτές, να είναι κυριολεκτικά στον αέρα.

«Εάν η λειτουργία επανέλθει μετά από δεκαήμερο συντήρησης, η τιμή του φυσικού αερίου θα είναι πτωτική, εάν όμως εργαλειοποιηθεί από τον Ρώσο πρόεδρο τότε η Ευρώπη θα απειληθεί, όπως είπε και ο Γερμανός καγκελάριος», δήλωσε χθες στην ΕΡΤ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκας, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει τι θα συμβεί εάν η Ρωσία δεν αποφασίσει να ξανανοίξει τον αγωγό της. Και αυτό, λόγω της μέγιστης αβεβαιότητας για το εάν οι Ρώσοι θα επαναφέρουν την 21η Ιουλίου τη λειτουργία του Nord Stream 1. Aπό τη στάση της Μόσχας, θα εξαρτηθεί και η συνέχεια.

Ο κ. Σκρέκας περιορίστηκε να ανακοινώσει τη μετάθεση ως τις 25 Ιουλίου της νέας προθεσμίας για την ανακοίνωση από τους παρόχους των τιμών προμήθειας που θα ισχύσουν τον Αύγουστο, χωρίς, όμως, να προσδιορίσει νέα ακριβή ημερομηνία. Αντίδραση που εκλήφθηκε από τους παράγοντες της αγοράς ως κίνηση νευρικότητας.

Σύμφωνα τουλάχιστον με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, η Ελλάδα κινδυνεύει λιγότερο από άλλες χώρες της Ε.Ε από ενεργειακή επάρκεια, καθώς έχει μειώσει δραστικά την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. Δεν παύει ωστόσο να καλύπτει το 40% των εθνικών αναγκών μέσω συμφωνιών με την Gazprom.

«Αν ο Πούτιν κορυφώσει την αντιπαράθεση με την Ε.Ε, τότε θα μπούμε σε ένα επικίνδυνο σπιράλ» προβλέπουν κυβερνητικά στελέχη με εμπειρία στο ζήτημα, εξηγώντας ότι μπορεί η χώρα μας να έχει χαμηλότερη εξάρτηση στην Ε.Ε από το ρωσικό αέριο, αλλά το αέριο στη χώρα μας χρησιμοποιείται κυρίως για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Που σημαίνει ότι η παραμικρή έλλειψη σε αέριο θα έχει αντίκτυπο στην επάρκεια ηλεκτρικού ρεύματος και μάλιστα καθ οδόν προς την κορύφωση του τουρισμού.

Επιπρόσθετα, το ελληνικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που η Μόσχα αποφασίσει «γενικευμένο ενεργειακό πόλεμο» προβλέπει ότι το ρωσικό αέριο θα υποκατασταθεί από αύξηση της παραγωγής των λιγνιτικών μονάδων, λειτουργία πέντε μονάδων φυσικού αερίου με πετρέλαιο και κυρίως από περισσότερα φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Το πρόβλημα, ωστόσο, σε αυτό το σενάριο είναι μπροστά, καθώς για να υλοποιηθεί ο κυβερνητικός σχεδιασμός, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχει διαθέσιμο LNG στη διεθνή αγορά. Όμως, αν υπάρξει μαζική ζήτηση, είναι προφανές ότι οι τιμές θα ανέβουν σε ακόμα πιο δυσθεώρητα ύψη. Και όπως ξεκαθάρισε χωρίς περιστροφές χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλλακάκης, τα δημοσιονομικά της χώρας είναι σε άμεση εξάρτηση με το φυσικό αέριο.

https://www.ieidiseis.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη