10 Ιουλ 2022

Η Γερμανία μπροστά στη «Μεγάλη Δευτέρα»: Ο Nord Stream κλείνει, αγωνία αν θα ανοίξει


To Βερολίνο έχει κυκλώσει μια ημερομηνία. Ποια είναι αυτή; Η Δευτέρα 11 Ιουλίου, και την έχει κυκλώσει με κόκκινο χρώμα. Ο κύριος αγωγός ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη κλείνει για συντήρηση τη Δευτέρα και η Γερμανία και οι σύμμαχοί της προετοιμάζονται για πλήρη παύση της ροής από τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Εάν τελικά η Μόσχα κλείσει τον Nord Stream όπως είχε προγραμματιστεί, η κυβέρνηση του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς πιθανότατα θα ενεργοποιήσει έκτακτα μέτρα, όπως το «δελτίο ενέργειας» και προγράμματα διάσωσης εταιρειών.

Οι συνέπειες θα είναι σίγουρα μια βαθιά ύφεση για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και θα προκαλέσουν κύμα επιπτώσεων σε ολόκληρη την ήπειρο, όπως εκτιμά το Bloomberg.

«Ανησυχούμε; Ναι, είμαστε πολύ ανήσυχοι», δήλωσε ο Christian Kullmann, διευθύνων σύμβουλος του γερμανικού χημικού κολοσσού Evonik Industries AG . «Θα ήταν αφελές να μην...».

Δεδομένης της εξάρτησης της Γερμανίας από τη Ρωσία για περισσότερο από το ένα τρίτο των προμηθειών της σε φυσικό αέριο και της έλλειψης βιώσιμων εναλλακτικών λύσεων βραχυπρόθεσμα, η πιθανότητα να προκληθεί ζημιά στην Ευρώπη ως αντίποινα για τις κυρώσεις για την υποστήριξη της προς την Ουκρανία, ειναι ένα πολύ πιθανό σενάριο.

Ενώ η Μόσχα αρνείται ότι χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο, η σκέψη του Πούτιν είναι τόσο απλή και κυνική.

Η Ευρώπη θέλει απεγνωσμένα να γεμίσει αποθήκες ενέργειας για να κρατήσει τα σπίτια ζεστά και τα εργοστάσια να λειτουργούν όλο τον χειμώνα. Επομένως, όσο πιο γρήγορα η Μόσχα ενεργήσει για να «χτυπήσει» τις αγορές φυσικού αερίου, τόσο υψηλότερες θα είναι οι τιμές και τόσο περισσότερος χρόνο θα έχει η Ρωσία για να καρπωθεί τα οφέλη.

«Η Ρωσία έχει τόσα πολλά χαρτιά για να παίξει», λέει η Όλγα Χάκοβα, αναπληρώτρια διευθύντρια στο Παγκόσμιο Κέντρο Ενέργειας του Ατλαντικού Συμβουλίου. «Προσπαθούν να μεγιστοποιήσουν τα εργαλεία που τους έχουν απομείνει».
Το παζλ των αγωγών

Δεκαετίες τώρα η Ρωσία παρείχε μια σταθερότητα αλλά μετά την ρωσικη εισβολή στην Ουκρανία αυτό άλλαξε. Η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει πλέον καμία εικόνα για τα σχέδια του Πούτιν, καθώς οι γραμμές επικοινωνίας με τον κρατικό γίγαντα φυσικού αερίου Gazprom PJSC έχουν κοπεί και οι αξιωματούχοι στο Βερολίνο αναφέρονται στη χώρα ως «μαύρο κουτί».

Η Γερμανία προετοιμάζει σταδιακά τη χώρα των 80 εκατομμυρίων κατοίκων για δύσκολες στιγμές που έρχονται. Ο Scholz συνέκρινε την κατάσταση με την έκρηξη του πληθωρισμού με τις δεκαετίες του 1960 και του 70 και προειδοποίησε ότι όλο αυτό δεν θα τελειώσει σύντομα.

Ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ μίλησε για χρηματοπιστωτική κρίση, προειδοποιώντας για μια «ματάδοση» που θα μοιάζει με τη Lehman Brothers.

Αυτή τη φορά, η χώρα επικεντρώνεται στην αποτροπή της κατάρρευσης των ενεργειακών αγορών και των επιπτώσεων που θα επιφέρει στον βιομηχανικό κινητήρα της Ευρώπης.

Η επίδραση της ενεργειακής κρίσης γίνεται σταδιακά πιο απτή. Το Μόναχο μείωσε τη θερμοκρασία στις δημόσιες πισίνες, η Κολωνία χαμηλώνει τα φώτα των δρόμων και το Αμβούργο σχεδιάζει να διαθέτει ζεστό νερό μόνο συγκεκριμένες ώρες της ημέρας.

Τα γραφεία του Κοινοβουλίου στο Βερολίνο χαμηλώνουν τους θερμοστάτες και η Vonovia SE , ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης ενέργειας της Γερμανίας, θα αρχίσει να μειώνει το νυχτερινό ρεύμα στο μεγαλύτερο μέρος των διαμερισμάτων της στους 17 βαθμούς Κελσίου.

Η διοίκηση του Scholz προχώρησε στη βιαστική εφαρμογή μιας νομοθεσίας για διάσωση ενεργειακών εταιρειών όπως η Uniper SE . Ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού φυσικού αερίου της Γερμανίας και βασικός προμηθευτής των τοπικών επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας άσκησαν πίεση στην κυβέρνηση λέγοντας την Παρασκευή ότι ξεμένουν από ρευστό.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος Klaus-Dieter Maubach προειδοποίησε ότι η Uniper σύντομα δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να βγάλει το φυσικό αέριο από την αποθήκευση, να αυξήσει τις τιμές στους πελάτες και να μειώσει και την προσφορά. Αυτό ακριβώς είναι το είδος των αρνητικών επιπτώσεων που επιδιώκει να αποφύγει ο Χάμπεκ καθώς προσπαθεί να υπερασπιστεί την οικονομία από τον ενεργειακό πόλεμο που έχει εξαπολύσει η Ρωσία.

«Δεν θα επιτρέψουμε σε μια συστημικά σημαντική εταιρεία να χρεοκοπήσει και να προκαλέσει αναταραχή στην παγκόσμια αγορά ενέργειας», είπε ο Habeck σε απάντηση στη δήλωση της Uniper, προσθέτοντας ότι η μορφή της κρατικής υποστήριξης είναι ακόμα υπό συζήτηση.



Για την καταπολέμηση της κρίσης, η Γερμανία υποχωρεί επίσης στις περιβαλλοντικές δεσμεύσεις της δίνοντας πάλι ζωή στα εργοστάσια άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η κίνηση αυτή θα επιτρέψει στη χώρα να μειώσει την ποσότητα του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για ηλεκτρισμό κατά 52% τους επόμενους 12 μήνες, σύμφωνα με εκτιμήσεις του BloombergNEF.

«Τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας που υποστηρίζονται από το κράτος για τη μείωση του φυσικού αερίου για θέρμανση και την αντικατάστασή του με άνθρακα για ενέργεια μπορεί να μετριάσουν το πλήγμα, αφήνοντας τον βιομηχανικό τομέα της Γερμανίας ιδιαίτερα εκτεθειμένο σε κρίσεις προσφοράς και τιμών».

Η γερμανικη κυβέρνηση κλιμάκωσε το επίπεδο συναγερμού στο δεύτερο υψηλότερο στάδιο στα μέσα Ιουνίου, αφού ο ρωσικός κρατικός κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom PJSC μείωσε τις ροές του Nord Stream κατά 60%.

Η κήρυξη «έκτακτης ανάγκης» θα επιτρέψει στη γερμανική ρυθμιστική αρχή δικτύου Bundesnetzagentur να ελέγχει τη διανομή. Τα νοικοκυριά και οι κρίσιμες υποδομές, όπως τα νοσοκομεία θα προστατεύονται, οι βιομηχανικές εταιρείες ωστόσο θα δουν μειωμένες παραδόσεις και οι καταναλωτές θα υποχρεωθούν να μειώσουν τους θερμοστάτες και τις χαμηλότερες θερμοκρασίες στους λέβητες νερού.

Η ρυθμιστική αρχή, γνωστή ως BNetzA, εργάζεται πάνω σε μοντέλα που θα της επιτρέψουν να λάβει τη «λιγότερο χειρότερη απόφαση» σχετικά με το αν θα χρειαστεί «δελτίο», αλλά δεν θα είναι έτοιμες μέχρι το φθινόπωρο, δήλωσε ο Κλάους Μιούλερ, επικεφαλής της υπηρεσίας διανομής.

Η Γερμανία στοχεύει να έχει γεμάτους τουλάχιστον έως 90% τους αποθηκευτικούς χώρους έως τον Νοέμβριο. Το τρέχον επίπεδο είναι περίπου στο 63% και το ποσοστό πλήρωσης την τελευταία εβδομάδα - το οποίο πιθανότατα θα πέσει όταν πέσει το Nord Stream - θα σήμαινε ότι θα χρειαστούν 86 ημέρες για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

Στο μεταξύ, εταιρείες σε όλη τη Γερμανία βρισκονται σε αναζήτηση εναλλακτικών καυσίμων και την επανεξέταση των κινδύνων από το κλείσιμο του εξοπλισμού. Οι κατασκευαστές στη γειτονική Πολωνία προετοιμάζονται επίσης για «δελτίο ενέργειας».

Ακόμη και χωρίς την πλήρη διακοπή της λειτουργίας του Nord Stream, ο Πούτιν έχει ήδη πλήξει την οικονομία της Ευρώπης. Η ING εκτιμά ότι η ευρωζώνη θα μπει σε ύφεση ανεξάρτητα από τις επόμενες κινήσεις της Ρωσίας στον τομέα της ενέργειας.

Καθώς η ένταση αυξάνεται, ο Χάμπεκ έχει καταφύγει σε απελπισμένα μέτρα. Αυτή την εβδομάδα, έκανε μια δημόσια έκκληση στον Καναδά να απελευθερώσει μια τουρμπίνα του Nord Stream που βρισκόταν στη χώρα για επισκευές αλλά είχε αποκλειστεί από κυρώσεις.

Την ίδια στιγμη, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι η Ρωσία θα είναι σε θέση να άρει τις ροές του αγωγού εάν το εξάρτημα (σ.σ. του αγωγού) διορθωθεί και επιστραφεί,

«Ήταν τραγικό λάθος που η Γερμανία ήταν τόσο εξαρτημένη από μια χώρα, τη Ρωσία», είπε ο Χάμπεκ σε συνέντευξή του. «Χρειάστηκαν δεκαετίες για να δημιουργηθεί η εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και προσπαθούμε να το αλλάξουμε αυτό τώρα μέσα σε μερικούς μήνες».

https://www.ieidiseis.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη