23 Αυγ 2022

Εντοπίστηκε μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου στα ανοικτά της Κύπρου


Αποθέματα φυσικού αερίου 70 δισ. κυβικών μέτρων εντόπισε η κοινοπραξία ΕΝΙ/TotalEnergeis σε απόσταση 160 χιλιομέτρων από τις ακτές της Κύπρου.
Σύμφωνα με την κοινοπραξία, το κοίτασμα βρίσκεται στην περιοχή που συμπεριλαμβάνεται στην...άδεια για γεωτρήσεις που έχουν λάβει οι δυο εταιρείες.
Το κοίτασμα ονομάσθηκε Cronos και βρίσκεται σε βάθος 2.287 μέτρων.

Η ιταλική εφημερίδα La Repubblica αναφέρει ότι πρόκειται για τεράστιο κοίτασμα, «ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου», όπως επισημαίνει, και ότι θα χρειαστεί περίπου ένας χρόνος για να μπορέσει να ξεκινήσει η εκμετάλλευσή του.

Προσθέτει ότι με τον τρόπο αυτό θα μπορέσει να αυξηθεί η ενεργειακή αυτονομία της Ιταλίας και ολόκληρης της Ευρώπης.

Η La Repubblica αναφέρει παράλληλα ότι το Ισραήλ έχει εκφράσει ενδιαφέρον για την δημιουργία αγωγού φυσικού αερίου, ο οποίος να περνά από την Κύπρο και να φτάνει στην Ελλάδα και σε διάφορες άλλες χώρες της ΕΕ.
Η σημασία του «Λεβιάθαν»

Μεταξύ Κύπρου, Ισραήλ και Τουρκίας έχει εντοπιστεί ο « Λεβιάθαν », μια τεράστια έκταση βυθού πλούσια σε φυσικό αέριο που έχει γίνει κυνήγι για όλες τις μεγάλες πετρελαϊκές ομάδες, συνεχίζει η La Repubblica.


«Συνδυάζεται με το γιγαντιαίαο κοίτασμα που ανακάλυψε η Eni, λίγο πιο νότια, στα ανοικτά των αιγυπτιακών ακτών και ονομάζεται Zohr».

Η σημασία του Λεβιάθαν είναι επίσης γεωπολιτική, δεδομένης της θέσης του. Η Τουρκία διεκδικεί εδώ και καιρό μια μεγαλύτερη εμπορική περιοχή εκμετάλλευσης, για παράδειγμα.

Αλλά, ταυτόχρονα, θα μπορούσε να επιτρέψει νέες συμμαχίες: το Ισραήλ θα ενδιαφερόταν για την κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου που, ξεκινώντας από τα δικά του πράγματα, να φτάνει στην Κύπρο και στη συνέχεια στο έδαφος της ΕΕ στην Ελλάδα, καταλήγει το δημοσίευμα της La Repubblica.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη