16 Νοε 2022

«Γαλάζιος» περιφερειάρχης κατά κυβέρνησης: «Έχει εξαντληθεί η υπομονή όλων μας»


Η υποχρηματοδότηση των νησιών είναι μια διαχρονική και αδικαιολόγητη αδικία σε βάρος τους, τόνισε ο «γαλάζιος» Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, κατά τη διάρκεια της ετήσιας τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, που... πραγματοποιήθηκε τις περασμένες ημέρες στην Αθήνα. Πολλοί έμπειροι περί την αυτοδιοίκηση εξέλαβαν τη συγκεκριμένη αποστροφή ως σαφή αιχμή εναντίον της κυβέρνησης.

Παρουσία των υπουργών Εσωτερικών και Τουρισμού, του υφυπουργού Άμυνας, του γενικού γραμματέα Ναυτιλίας, του Περιφερειάρχη Αττικής αλλά και των βουλευτών των δύο νομών του Νότιου Αιγαίου (Μάνου Κόνσολα, Μίκας Ιατρίδη, Γιάννη Παππά, Γιάννη Βρούτση και Νίκου Συρμαλένιου), ο κ. Χατζημάρκος έκανε λόγο για εξάντληση της υπομονής όσον αφορά στην υποχρηματοδότηση, ζητώντας πειστικές εξηγήσεις.

«Έχει εξαντληθεί η υπομονή όλων μας. Κάποτε θα πρέπει να πάρουμε μια απάντηση γιατί παραμένουμε τελευταίοι σε χρηματοδότηση. Δεν το έχω καταλάβει ακόμη. Πληθυσμιακά είμαστε 9οι στη χώρα, ενώ στις χρηματοδοτήσεις 13οι. Πλέον, θα χρειαστούμε μια πολύ πειστική απάντηση, γιατί συνεχίζεται η ισοπεδωτική λογική που επικράτησε δεκαετίες στη χώρα. Το σημερινό επίπεδο επιτυχίας των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, επιβάλλει να ανοίξει αυτή η συζήτηση και όχι αισθήματα τοπικισμού . Διότι αυτή η επιτυχία των νησιών, για να συντηρηθεί, χρειάζεται να υποστηριχθεί και χρηματοδοτικά. Απέχουμε από την επόμενη περιοχή με τα ίδια χαρακτηριστικά με το Νότιο Αιγαίο, τουλάχιστον κατά 1 δις. ευρώ, χωρίς να υπολογίσουμε τα τομεακά προγράμματα» σημείωσε.



Πρόσθεσε, δε, ότι το θέμα της χρηματοδότησης χρειάζεται θεσμική κατοχύρωση και όχι «προσωπικές σχέσεις». «Θέλουμε το θέμα της σχέσης μας να είναι θεσμικά κατοχυρωμένο και όχι ζήτημα προσώπων. Δεν θέλω η χρηματοδότηση των νησιών μας να έρχεται από τα πρόσωπα. Για λόγους αποκατάστασης μιας ιστορικής, διαχρονικής αδικίας , το Νότιο Αιγαίο πρέπει να πάρει τους πόρους που του αξίζουν, που δικαιούται, που δεν του έχουν δοθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια, τους πόρους που θα εγγυηθούν ότι θα συνεχίσουν να παράγουν δημόσια έσοδα και πολύ θετικές ειδήσεις, που η χώρα τις έχει ανάγκη».

Επιπλέον, ο κύριος Χατζημάρκος αναφέρθηκε τόσο στις «μεγάλες νίκες» και τα ρεκόρ που έχει πετύχει η περιφέρειά του όσο και στην αντιμετώπιση επάλληλων κρίσεων όπως του προσφυγικού – μεταναστευτικού, υπερτονίζοντας ότι αυτό το ζήτημα δεν αφορά μόνο τα νησιά αλλά ολόκληρη την χώρα.

Τέλος, ο Περιφερειάρχης, σχολίασε την αυξημένη τουρκική επιθετικότητα εναντίον της Ελλάδας, στέλνοντας ένα μήνυμα ισχύος αλλά και αυτοπεποίθησης στην γειτονική χώρα.

«Ο πατριωτισμός είναι κυρίαρχο στοιχείο της πολιτικής μας . Αντλούμε όλοι πολύ μεγάλη δύναμη από τους κατοίκους των μικρών, ακριτικών νησιών . Η επιλογή τους, η απόφαση ζωής να μένουν σε αυτά τα νησιά, αλλά και η καθημερινή στάση τους, είναι αυτή που μας δίνει το κουράγιο και τη δύναμη, να έχουμε αυτήν την πολιτική. Προφανώς δεν φοβάται κανένας. Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στις Ένοπλες Δυνάμεις και στην πολιτική ηγεσία της χώρας. Πιστεύω ότι οι πειρατές της ιστορίας, σε αυτόν τον τόπο και σε αυτόν το λαό, θα βρουν την απάντηση που τους αξίζει».




https://www.aftodioikisi.gr/
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη