9 Δεκ 2022

Σοβαρές ελλείψεις σε αντιπυρετικά, αντιϊκά και αντιβιοτικά στα φαρμακεία


Σοβαρές ελλείψεις σε αντιπυρετικά σιρόπια, αντιβιοτικά και αντιιικά φάρμακα παρατηρούνται εν μέσω τριδημίας (γρίπης, κορoνοϊού και αναπνευστικού συγκυτιακού ιού RSV) και σοβαρής έξαρσης όλων των αναπνευστικών ιώσεων.

Την ίδια στιγμή, πολίτες ταλαιπωρούνται ψάχνοντας από φαρμακείο σε φαρμακείο για να βρουν φάρμακα για τα παιδιά τους, τα οποία υποφέρουν το τελευταίο διάστημα από πυρετό, βήχα, εξαιτίας της έξαρσης της γρίπης, του κορονοϊού, αλλά και των άλλων ιογενών αναπνευστικών λοιμώξεων.


Από την πλευρά του το υπουργείο Υγείας, προσπαθεί κάνοντας τις απαραίτητες ενέργειες να επιλύσει το πρόβλημα.

Όπως λέει ο σύμβουλος του υπουργείου Υγείας για τα θέματα των φαρμάκων, Μπάμπης Καραθάνος, το θέμα είναι γνωστό και θα αντιμετωπιστεί άμεσα: «Γνωρίζουμε το θέμα και αναμένεται να αντιμετωπιστεί άμεσα, διότι έχουμε παραγγείλει μεγάλες ποσότητες από παιδιατρικά αντιικά για την γρίπη και τις επόμενες ημέρες θα υπάρχει πληρότητα στα ράφια των φαρμακείων», όπως αναφέρει.
Αραιωμένα φάρμακα ενηλίκων στα παιδιά

Η έλλειψη στα αντιπυρετικά σιρόπια, μάλιστα, χαρακτηρίζεται «πρωτοφανής» από τους φαρμακοποιούς, ενώ όπως λένε οι ίδιοι, δεν μπορούν να εκτελέσουν ούτε τις συνταγές για αντιβιοτικά.


Ταυτόχρονα έχουν εξαφανιστεί και τα παιδιατρικά αντιιικά φάρμακα για τη γρίπη (περιέχουν μικρότερη συγκέντρωση δραστικής ουσίας), με αποτέλεσμα στα νοσοκομεία – τα οποία «βουλιάζουν» αυτήν την περίοδο από άρρωστα παιδιά – οι παιδίατροι να αναγκάζονται να δίνουν στους μικρούς ασθενείς αραιωμένα τα φάρμακα των ενηλίκων. Μια πρακτική που δεν μπορεί να γίνει με ασφάλεια, όμως, εξωνοσοκομειακά.
«Αναμένουμε νέες παραλαβές αντιιικών»

Από την πλευρά του το υπουργείο Υγείας, προσπαθεί κάνοντας τις απαραίτητες ενέργειες να επιλύσει το πρόβλημα. Όπως λέει ο σύμβουλος του υπουργείου Υγείας για τα θέματα των φαρμάκων, Μπάμπης Καραθάνος, το θέμα είναι γνωστό και θα αντιμετωπιστεί άμεσα: «Γνωρίζουμε το θέμα και αναμένεται να αντιμετωπιστεί άμεσα, διότι έχουμε παραγγείλει μεγάλες ποσότητες από παιδιατρικά αντιικά για τη γρίπη και τις επόμενες ημέρες θα υπάρχει πληρότητα στα ράφια των φαρμακείων», όπως αναφέρει. Οι παιδίατροι συμβουλεύουν τους γονείς να μην πηγαίνουν με την παραμικρή αφορμή το παιδί τους στο νοσοκομείο, παρά μόνο εάν ο πυρετός επιμένει για περισσότερες από τρεις ημέρες, ή το παιδί παρουσιάσει δύσπνοια.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη