28 Μαρ 2023

Κυβέρνηση: «Μόνο τα funds μπορούν να εξαγοράζουν τα “κόκκινα” δάνεια – Όχι οι οφειλέτες» – Τι είπε ο Χ.Σταϊκούρας


Αρνούνται στους πολίτες να σώσουν τα σπίτια τους!

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, είπε σε τηλεοπτική εκπομπή πως ο πολίτης δεν μπορεί να εξαγοράσει το δάνειο του σε μεγαλύτερο ή ίσο ποσοστό από ότι τ’αγοράζουν τα funds από τις τράπεζες γιατί υπάρχει «ηθικός κίνδυνος» και «χαλάει η κουλτούρα πληρωμών»!

Συγκεκριμένα είπε: «Μου λέτε ο πολίτης, ο οποίος χρωστάει, να μπορεί να εξαγοράσει το δάνειό του πριν αυτό πάει στον διαχειριστή δανείων, με ένα ποσοστό.

Ποια είναι η απάντηση. Αυτό λέγεται ηθικός κίνδυνος στα οικονομικά.

Τι σημαίνει ηθικός κίνδυνος; Ότι θα έρθει ο πολίτης ο οποίος είναι ενήμερος.

Και θα πει θα κάνω και εγώ το ίδιο. Ο πολίτης όποιος πληρώνει κανονικά το δάνειο του, δηλαδή δεν έχει κόκκινο δάνειο.

Θα πει, άμα είναι έτσι σταματάω και εγώ να το πληρώνω και θα πάω να το ξαναγοράσω σε ένα μικρότερο ποσοστό. Χαλάει η κουλτούρα πληρωμών. Αυτό δεν μπορεί να γίνει.»Και έτσι, με λίγα λόγια η κυβέρνηση προτιμάει απλός πολίτης να χάνει το σπίτι του επειδή έχει περιέλθει σε αδυναμία πληρωμών μετά από 13 χρόνια φτώχειας, ανέχειας και εξοντωτικών μνημονίων, τα οποία όλα μαζί μείωσαν κατακόρυφα ή και εξαφάνισαν τα εισοδήματα του.

Αυτό που θα μπορούσε να γίνει είναι μία νομοθετική ρύθμιση για τα μέχρι στιγμής κόκκινα δάνεια μέχρι επί παραδείγματι τις 31 Μαρτίου.

Μία ρύθμιση η οποία θα είναι άπαξ και θα αναφέρεται ότι δεν θα μπορεί να γίνει ξανά μελλοντικά και θα νομοθετηθεί, λόγω των ειδικών συνθηκών που δημιουργήθηκαν την τελευταία δεκαπενταετία.

Μία νομοθετική ρύθμιση η οποία θα μπορούσε να εκτινάξει την ελληνική οικονομία καθώς και οι τράπεζες θα απαλλάσσονταν από τα κόκκινα δάνεια τους και θα είχαν πρόσβαση σε άμεσο «ζεστό» χρήμα και οι πολίτες θα κρατούσαν τα σπίτια τους, που σημαίνει ότι θα μπορούσαν κι αυτή να προσφέρουν με την κατανάλωση τους στην ελληνική οικονομία.

Σήμερα στην εκπομπή του Τάσου Γουριώτη «Black Monday» στο Pronews TV θα έχουμε καλεσμένο τον διακεκριμένο οικονομικό αναλυτή Νίκο Ιγγλέση όπου θα αποκαλυφθεί πως έφτασε η Ελλάδα στα μνημόνια, δημιουργήθηκαν τα κόκκινα δάνεια και πως θα εξελιχτεί οικονομική κατάσταση στη χώρα.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη