29 Νοε 2023

Τι είναι το σπάνιο φαινόμενο «cappuccino coast» που εμφανίστηκε στην Κρήτη


Έκπληκτοι έμειναν χθες οι κάτοικοι της νότιας Κρήτης, καθώς το σπάνιο φυσικό φαινόμενο «cappuccino coast» έκανε την εμφάνισή του ως αποτέλεσμα των καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν τις τελευταίες ώρες. Ο πλούσιος αφρός που ξέβρασαν.. τα κύματα εμφανίστηκε στην παραλία των Ματάλων, αλλά κυρίως στον Κομμό.

Στην ουσία το «cappuccino coast» είναι μια διαδικασία αυτοκαθαρισμού της θάλασσας που εμφανίζεται σε περιόδους που επικρατούν καιρικές συνθήκες σαν αυτές των προηγούμενων 24ωρων, δηλαδή έντονος κυματισμός και πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις άνεμοι.

Όπως σημειώνει το zarpanews, μεγάλα κύματα μετέφεραν τον αφρό που ξεβράστηκε στην παραλία, δίνοντας την εντύπωση ενός τεράστιου φλιτζανιού cappuccino με πλούσιο αφρό.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το σπάνιο αυτό φαινόμενο προκαλείται όταν στη θάλασσα αναμειγνύονται άλατα, ακαθαρσίες, χημικές ουσίες, πλαγκτόν, εκκρίσεις από φύκια και υπολείμματα αποσύνθεσης από τη θαλάσσια χλωρίδα κια πανίδα. Με τα ισχυρά ρεύματα που δημιουργούνται, τα απόβλητα αυτά αναμειγνύονται μεταξύ τους με αποτέλεσμα να δημιουργούνται φυσαλίδες τις οποίες μεταφέρουν στην ακτή τα κύματα.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη