1 Δεκ 2023

Ιαχές πολέμου στη Λατινική Αμερική! Η Βενεζουέλα ετοιμάζεται να εισβάλει στη Γουιάνα διεκδικώντας "ιστορικά εδάφη"


Επίκεντρο της επίθεσης θα αποτελέσει η αμφισβητούμενη περιοχή Essequibo, μία περιοχή πλούσια σε πολύτιμα ορυκτά και πετρέλαιο
Σύμφωνα με διεθνές μέσο μαζικής ενημέρωσης, το οποίο εστιάζει σε θέματα άμυνας και γεωπολιτικής,αναταραχή στην Νότια Αμερική έχουν προκαλέσει πρόσφατες αναφορές της βραζιλιάνικης υπηρεσίας πληροφοριών που προτείνουν μία επικείμενη κίνηση του στρατού της Βενεζουέλας κατά της Γουιάνας τις επόμενες ημέρες.Είναι σίγουρο ότι μία τέτοια στρατιωτική επιχείρηση θα αποσταθεροποιούσε ολόκληρη την περιοχή της λατινικής Αμερικής και θα άνοιγε ένα ακόμη θερμό μέτωπο στην παγκόσμια σκηνή, μετά την Ουκρανία και τη Γάζα.
Τι Γίνεται Μεταξύ Βενεζουέλας και Γουιάνας;

Τα πράγματα είναι απλά αλλά ταυτόχρονα περίπλοκα. Η Βενεζουέλα ενδιαφέρεται να καταλάβει την Essequibo της Γουιάνας, μία μεγάλη περιοχή πλούσια σε φυσικούς πόρους που βρίσκεται μεταξύ των δύο κρατών και έχει αποτελέσει ζώνη αμφισβήτησης και διαμαχών εδώ και καιρό. Για να καταλάβετε το μέγεθός της, η Essequibo έχει έκταση μεγαλύτερη της Ελλάδας και αποτελεί τον χώρο μόνιμης διαμονής πολλών γηγενών της Γουιάνας. Τόσο η Βενεζουέλα όσο και η Γουιάνα θεωρούν την περιοχή δική τους επικράτεια.

Αν και υπάρχουν και άλλες ουσιώδεις διαφωνίες μεταξύ των δύο λατινικών κρατών, η αφορμή της πιθανής στρατιωτικής εισβολής θα ήταν η περιοχή Essequibo, η οποία είναι γεμάτη πετρέλαιο και πολύτιμα ορυκτά. Αναφορές προτείνουν πως το μέλλον της περιοχής αυτής θα κριθεί μέσω ενός δημοψηφίσματος που θα γίνει την Κυριακή και μέσω του οποίου ο λαός της Βενεζουέλας θα κρίνει εάν η Essequibo πρέπει να προσαρτηθεί στο κράτος. Ωστόσο, για την κυβέρνηση της χώρας τα πράγματα είναι πολύ πιο περίπλοκα, μιας και θα πρέπει να βρουν λύσεις για πολλά προβλήματα που θα ξεπροβάλουν, όπως για παράδειγμα την τύχη των γηγενών κατοίκων της περιοχής.

Η περιοχή Essequibo έχει έκταση 159,5 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων και αποτελεί τα δύο τρίτα όλης της Γουιάνας. Ωστόσο, η Βενεζουέλα πιστεύει πως η περιοχή της ανήκει από τον Ισπανικό Αποικισμό της Αμερικής και θεωρεί λάθος τα σύνορα που καθόρισε μία διεθνής συμφωνία του 1899, όταν η Γουιάνα ήταν αποικία των Βρετανών. Φυσικά η Γουιάνα θεωρεί πως η αρχική συμφωνία ορίζει νόμιμα την οριοθέτηση των συνόρων και δεν πρέπει να αλλάξει η συνοριογραμμή.

Ωστόσο, οι όλο και περισσότερες ρητορικές επιθέσεις έχουν κλιμακώσει τις εντάσεις μεταξύ των δύο κρατών, με τις νέες βραζιλιάνικες αναφορές να αποτελούν το κερασάκι στην τούρτα της αντιπαράθεσης μεταξύ Βενεζουέλας και Γουιάνας. Έτσι, είναι πολύ πιθανό πράγματι να δούμε μία νέα στρατιωτική σύρραξη στην περιοχή, η οποία θα οδηγήσει σε ευρύτερη αποσταθεροποίηση.


https://www.pentapostagma.gr/
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη