2 Δεκ 2023

Σε κίνδυνο η τηλεοπτική αγορά...


Από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων στο ΕΣΠΑ. Το ποσό των 50.000.000 ευρώ θα χορηγηθεί μέσω ΕΣΠΑ στο ΕΚΟΜΕ για να καλυφθεί η τρύπα των 200.000.000 ευρώ που άφησε η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.


Η απόφαση φέρει την υπογραφή του νέου αρμόδιου υπουργού Δημήτρη Παπαστεργίου και... έχει ορίζοντα τριετίας, από 21/11/2023 έως τις 31/12/2025. Η χρηματοδότηση αυτή γίνεται μετά και τις έντονες αντιδράσεις των τηλεοπτικών σταθμών προς την κυβέρνηση, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχουν πληρωθεί ελληνικές σειρές του παρελθόντος που έχουν ήδη μεταδοθεί, ενώ άλλες προβάλλονται με την υπόσχεση –και το σήμα του ΕΚΟΜΕ– πως θα λάβουν το 40% της επιδότησης.


Ο οπτικοακουστικός χώρος κινδυνεύει με κατάρρευση εξαιτίας της πολιτικής της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου, που είχε την έμπνευση των ξένων τιμολογίων αλλά και την κάλυψη των αναγκών των καναλιών με σειρές του τύπου «Οικογενειακές Ιστορίες», διαλύοντας τη λογική του «νόμου Κρέτσου».


Και ενώ εδώ και ένα έτος υπάρχει σχεδιασμός για τη συγχώνευση του ΕΚΟΜΕ με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας, δεν φαίνονται να καλύπτονται τα βασικά προβλήματα.


Δηλαδή, η πλήρης κατάργηση των ξένων τιμολογίων και η άνοδος του κόστους επιδότησης ανά επεισόδιο, ώστε να μη δίνονται τα χρήματα για εκπομπές ριάλιτι που είναι μεταμφιεσμένες σε σειρές αλλά και να μη χρηματοδοτούνται παραγωγές που δεν έχουν πρωτότυπο σενάριο.


Όταν χρηματοδοτούνται σειρές με σενάριο από το εξωτερικό, αυτές δεν μπορούν να έχουν διεθνή προοπτική διανομής σε κάποια πλατφόρμα...


typologies.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη