14 Μαΐ 2024

LONARID/LONALGAL: Εκτός λίστας αποζημιώσεων τα δύο παυσίπονα – Από την τσέπη των καρκινοπαθών οι συνταγές


 Για άλλη μία φορά οι Έλληνες ασφαλισμένοι αναγκάζονται να πληρώσουν από την τσέπη τους συνταγές φαρμάκων, καθώς δύο δημοφιλή.. παυσίπονα αποσύρθηκαν από τη λίστα των αποζημιούμενων φαρμάκων με απόφαση του Υπουργείου Υγείας.

Πρόκειται για τα φάρμακα LONARID-N και LONALGAL, τα οποία χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση ισχυρών πόνων σε ευάλωτες ομάδες, όπως οι ασθενείς με καρκίνο.

Η απόφαση για την απομάκρυνση των δύο φαρμάκων προκάλεσε έκπληξη στον αντιπρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Γιάννη Δαγρέ, το μέλος του ΔΣ του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Χαράλαμπο Σαρδέλη, τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου, Αριστοτέλη Σκουντάκη, και τον αντιπρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κέρκυρας, Αλέξανδρο Σταματάκο.

Τα φάρμακα αυτά περιέχουν κωδεΐνη, μια φαρμακευτική ουσία ζωτικής σημασίας και αναντικατάστατη για ασθενείς με πόνους που δεν ανταποκρίνονται σε συνηθισμένα αναλγητικά.

Με πρόσφατη ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υπενθυμίζουν ότι «τα φαρμακευτικά σκευάσματα αυτά περιέχουν κωδεΐνη, απαραίτητη και αναντικατάστατη για ασθενείς με πόνο που δεν ανταποκρίνεται σε συνηθισμένα αναλγητικά, όπως η παρακεταμόλη ή η ιβουπροφένη».

Για αυτόν τον λόγο, όπως αναφέρουν, «τα φάρμακα αυτά δεν είναι πολυτέλεια αλλά αναγκαιότητα για χιλιάδες ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και ασθενείς με καρκίνο».

Καλούν την κυβέρνηση «να διορθώσει αυτό το λάθος», καθώς θεωρούν «ακατανόητη την απόφαση του Υπουργείου Υγείας να μην αποζημιώνει πλέον τα συγκεκριμένα φάρμακα, ειδικά όταν δεν υπάρχουν αντίστοιχες εναλλακτικές θεραπείες με το ίδιο κόστος, ασφάλεια και αποτελεσματικότητα», και ζητούν από την κυβέρνηση «να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη διόρθωση του λάθους, ώστε τα φάρμακα να συνεχίσουν να αποζημιώνονται από το Σύστημα Υγείας και να παραμείνουν προσβάσιμα σε όλους χωρίς εμπόδια».

Δείτε εδώ την επιστολή προς τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη: 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη