27 Ιουλ 2011

Πώς υποδέχθηκαν οι Εβραίοι την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης;

Ένα συγκλονιστικό ντοκουμέντο, ράπισμα στους μπερδεμένους μπουρδολόγους "αντι-εθνικιστές" του σήμερα, από την Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών. Δύο τηλεγραφήματα της 27ης Οκτωβρίου 1912, την επομένη της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης, από τον Οθωμανικό ζυγό. Δείτε τα:

"Επί τη καταλήψει της Θεσσαλονίκης εγένετο δέησις ευχαριστήριος εις την ενταύθα Συναγωγήν με ευχήν υπέρ του θριάμβου του ελληνικού αγώνος. Το τέλος εκαλύφθη δια ζωηρών ζητωκραυγών υπέρ του ελληνικού στρατού, του Διαδόχου και του Έθνους, δίδοντος το σύνθημα του Προέδρου κ.Α.Κωνσταντίνη.
Προς τον Διάδοχον, ο Αρχιραββίνος Αθηνών απέστειλλε χθες το ακόλουθο τηλεγράφημα εξ Αθηνών:
Συγχαίρων, εύχομαι Ύψιστος προφυλάσση Α.Υ. (Αυτού Υψηλότης) από πάντα κίνδυνον, βοηθή και ευλογή πράξεις αυτής.
Αρχιραββίνος Αθηνών
Δε Τσάβες"
..................................................................
"Προς τους Εβραίους Θεσσαλονίκης
Επίσης οι συμπολίται μας Ισραηλίται απέστειλαν χθες προς την Ισραηλιτικήν Κοινότητα Θεσσαλονίκης, δια του προέδρου των Α. Κωνσταντίνη το ακόλουθον τηλεγράφημα:
Επί τη απελευθερώσει της πόλεως ημών υπό του γενναίου Ελληνικού στρατού οδηγουμένου νικηφόρως υπό της Α. Υψηλότητος Κωνσταντίνου του Διαδόχου, σας αποστέλλομεν αδελφικόν ασπασμόν της ελευθερίας . Έχομεν την πεποίθησιν και σπεύδομεν να μεταδώσωμεν ταύτην και εις υμάς ότι υπό τας πραγματικάς ελευθερίας του Ελληνικού Συντάγματος, την χρηστήν και ισόνομον Ελληνικήν διοίκησιν εμπνευσμένην και από την άχραν ανεξιθρησκείαν του Ελληνικού λαού, διανοίγεται δια υμάς νέον στάδιον προς εκδήλωσιν των φυλετικών χαρισμάτων, άτινα πάντοτε μετά νομοταγείας επεδείξατε, ίνα η Ισραηλιτική Κοινότης Θεσσαλονίκης εξαρθή εις επίπεδον εφάμιλλον των Εβραϊκών Κέντρων της Δύσεως επ΄' αγαθώ του τόπου και της φυλής μας.
Πρόεδρος
Α. Κωνσταντίνης"
...
Σημείωση: ο σημερινός πρόεδρος του Κεντρικού Ιστραηλιτικού Συμβουλίου της Ελλάδας, λέγεται Μωυσής Κωνσταντίνης (πιθανότατα απόγονος του προέδρου κατά το 1912;)

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη