29 Απρ 2013

Αναγνώστρια για τα αδέσποτα Τριαδίου Θέρμης

Εν έτη 2013 και εν τω μέσω της κρίσης ο Δήμος Θέρμης διαθέτει χρήματα για μεγάλα έργα, διανοίξεις δρόμων, διαμόρφωση πάρκου περιπάτου στο ρέμα της Θέρμης και δεν διαθέτει χρήματα για στειρώσεις και...
περίθαλψη αδέσποτων ζώων. Είμαι κάτοικος Τριαδίου Θέρμης και νέα δημότης και καθημερινά έρχομαι αντοιμέτωπη με το δυσάρεστο θέαμα εγκαταλελειμμένων κουταβιών και υποσιτισμένων σκύλων. Πριν βιαστείτε να με χαρακτηρίσετε γραφική φιλόζωη θα ήθελα να σας καταθέσω ορισμένα αληθινά περιστατικά.

Τον περασμένο Οκτώβρη αδέσποτο με λύσσα επιτέθηκε σε νεαρή κοπέλα και την έστειλε στο νοσοκομείο με πολλαπλά τραύματα.
Καθημερινά αγέλες πεινασμένων αδέσποτων σκύλων επιτίθενται σε μαμάδες με καροτσάκια απειλώντας τα μωρά τους.
Οικόσιτοι σκύλοι βρίσκουν τραγικό θάνατο από επιθέσεις αστείρωτων αδέσποτων.

Μέσα από τις ατομικές μας προσπάθειες, λιγοστών φιλόζωων, αυτοχρηματοδοτούμενες στειρώσεις, εμβολιασμοί και σίτιση, προσπαθούμε να εντάξουμε τα αδέσποτα της περιοχής στο περιβάλλον χωρίς να γίνονται επικίνδυνα για τους κατοίκους.

Εκτός όμως από την αμέλεια του δήμου το εθελοντικό μας έργο δυσχεραίνεται κι από τις επιβουλές ορισμένων ασυνείδητων δημοτών.

Χαρακτηριστικό περιστατικό είναι αυτό που θα σας παραθέσω ευθύς αμέσως.

Τον Δεκέμβρη του 2012 ένα ακόμα εγκαταλελειμμένο κυνηγόσκυλο βρέθηκε στη γειτονιά μας. Καθώς ήταν σχεδόν ετοιμοθάτανο από την έλλειψη φαγητού, σιτίστηκε από έναν δυο ενοίκους ενός συγκροτήματος κατοικιών. Το κυνηγετικό ήταν θηλυκό αστείρωτο και γρήγορα έμεινε σε ενδιαφέρουσα, αλλά αυτοί που την φρόντιζαν δεν μερίμνησαν για την στείρωσή της ή για το μέρος όπου θα γεννούσε.
Τελικά γέννησε 11 κουτάβια και για κρυψώνα επέλεξε τον κήπο μιας ακατοίκητης μεζονέτας. Τον πρώτο μήνα διάφοροι φιλότιμοι κάτοικοι μπαινόβγαιναν στην μεζονέτα και φρόντιζαν ποικιλοτρόπως τα κουτάβια και την μητέρα τους. Κοντά σε αυτούς τρέξαμε εγώ και η οικογένεια μου να βοηθήσουμε. Αναλάβαμε την πλήρη σίτιση της μητέρας και των κουταβιών καθώς και την ευθύνη για την προώθηση της υιοθεσίας των σκυλιών.

Ο χώρος καθώς ήταν ακατοίκητος αποδείχθηκε ένα τέλειο προσωρινό κατάλυμα για τα ζώα μιας και η διαμόρφωσή του κρατούσε τα σκυλάκια συγκεντρωμένα. Ζητήσαμε από τους γείτονες να συμβάλουν με την υπομονή τους μέχρι να δοθούν όλα τα μικρά για υιοθεσία προκειμένου να μην αυξηθεί ο αριθμός των αδέσποτων. Δυστυχώς οι γείτονες δεν έδειξαν κατανόηση και σε συνεννόηση με τον εργολάβο του κτίσματος πέταξαν τα σκυλάκια στο δρόμο. Κάποια βρήκαν τρόπο και μπήκαν πάλι μέσα αλλά πλέον αν συνεχίζαμε να τα φροντίζουμε εντός του χώρου της μεζονέτας θα κατηγορούμασταν για καταπάτηση ιδιωτικής περιουσίας.
Όσα μείναν από έξω τα μαζέψαμε και τους φτιάξαμε ένα πρόχειρο κατάλυμα.
Η πρόθεσή μου είναι να τα φιλοξενήσω όλα στην δική μου οικία αλλά ζω στο ενοίκιο και ο σπιτονοικύρης μου δεν μου το επιτρέπει.

Σίγουρα υπάρχουν πολύ σοβαρότερα προβλήματα στην Ελλάδα του 2013 αλλά το ήθος των ανθρώπων ακόμα και σε τέτοια μικρά και ασήμαντα πραγματάκια υποδηλώνει τον λόγο για τον οποίο φτάσαμε εδώ που φτάσαμε σαν χώρα...

Πεταλωτή Χριστίνα

Σημείωση taxalia: θα το ξαναπούμε για πολλοστή φορά: Η μαγική λέξη για το πρόβλημα των αδεσπότων είναι "στείρωση". Αν δεν χρηματοδοτήσουν εκτεταμένα προγράμματα στειρώσεων από εθελοντές οι δήμοι, θα γινόμαστε μάρτυρες άγριας κακοποίησης ζώων...
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη