14 Μαΐ 2015

"Κινήσεις πανικού" ταράζουν την αντιπολίτευση

Με σκεπτικισμό αντιμετωπίζουν τις τελευταίες κινήσεις του Μεγάρου Μαξίμου η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και το
Ποτάμι, εντοπίζοντας "συμπτώματα πανικού" και "σπασμωδικές κινήσεις" πίσω από τις δημόσιες τοποθετήσεις ουκ ολίγων στελεχών της κυβέρνησης τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

Ως αδήριτη περιγράφεται από τα έδρανα της αντιπολίτευσης η ανάγκη να αποσαφηνιστούν οι κυβερνητικές προθέσεις απέναντι στη συμφωνία σε άμεσα, καθώς δεν είναι λίγα τα πολιτικά στελέχη που εκτιμούν ότι η προσπάθεια για την επίτευξη συμβιβασμού "μπορεί να καταρρεύσει τελικά καθ΄ οδόν" (λόγω χρόνου) και όχι αναγκαστικά ως αποτέλεσμα ρήξης.

Στη Λεωφόρο Συγγρού είναι ευκρινές ότι στο κυβερνητικό στρατόπεδο "έχουν χάσει τον έλεγχο", καθώς "απουσιάζει το σχέδιο" στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης . Την ίδια ώρα, δηλώσεις κορυφαίων υπουργών (Γ.Βαρουφάκης, Δ.Μάρδας) συνιστούν για την ΝΔ "δείγματα ομολογίας" του εγκλωβισμού της κυβέρνησης ως συνέπεια της "υπερήφανης διαπραγμάτευσης".

Εκτίμηση στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτελεί το γεγονός ότι "κάθε μέρα μη συμφωνίας" αυξάνει την ύφεση και συνακόλουθα το δημοσιονομικό κενό (τουλάχιστον 3,5 δις ευρώ για την ΝΔ), εγείροντας και νέες αξιώσεις από πλευράς των δανειστών.

Η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη σημείωσε (μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega) πως "είμαστε κολλημένοι με την πλάτη στον τοίχο", άποψη που συμμερίζεται η πλειοψηφία των "γαλάζιων" βουλευτών, καθώς διαγράφεται στον ορίζοντα "βαρύ πακέτο μέτρων".

Κομματικές πηγές χαρακτηρίζουν "εφιαλτική" την αύξηση του ΦΠΑ, καθώς αυτή θα σημάνει ταυτόχρονα πλήγμα στην κατανάλωση και αύξηση του κόστους παραγωγής, ενώ καίριο "γαλάζιο" ερώτημα παραμένει η "υποδοχή" μιας τέτοιας συμφωνίας από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, εντείνοντας τον προβληματισμό όσο οι μέρες περνούν.

ΠΑΣΟΚ: Ετοιμότητα και στο βάθος...ρήξη

Στη Χαριλάου Τρικούπη, η ανάγνωση των κινήσεων της κυβέρνησης θέτει σε εγρήγορση τον κομματικό μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ. Ο Πρόεδρος του κόμματος, Ευάγγελος Βενιζέλος έδωσε το σύνθημα, καθώς δήλωσε ότι "είμαστε σε ετοιμότητα", προαναγγέλοντας ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις τον Ιούνιο σε ομιλία του σε συνδικαλιστικά στελέχη.

Για την ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ η επιθυμία της κυβέρνησης για διαπραγμάτευση σε πολιτικό επίπεδο υποκρύπτει "σχεδιασμό ρήξης", κινητοποιώντας τις δυνάμεις του κόμματος για "παν ενδεχόμενο".

Η επιλογή της ρήξης από πλευράς της κυβέρνησης για τη Χαριλάου Τρικούπη δεν αποκλείεται να συνοδευτεί με ... κάλπες, αν και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχει προειδοποιήσει έγκαιρα για τους κινδύνους που μπορεί να προκληθούν, ιδίως σε περίπτωση διεξαγωγής δημοψηφίσματος.

Το Ποτάμι: Εκλογές λόγω... αδυναμίας

Παρακολουθώντας τι εξελίξεις, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης προέτρεψε δημόσια την κυβέρνηση να απεγκλωβιστεί μέσω... εκλογών.

Από την Πάτρα, ο κ.Θεοδωράκης τόνισε ότι «αν η κυβέρνηση δεν έχει πρόγραμμα, αν νιώθει αδύναμη, αν νιώθει ότι τρέμουν τα πόδια της απέναντι στα προβλήματα, αν φοβάται, ας πάει σε εκλογές», την ώρα που η στήριξη εκ μέρους του κόμματός του σε κάθε μεταρρυθμιστική κυβερνητική πρωτοβουλία είναι ανοιχτή και διαρκής.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού υπογράμμισε ότι "αυτό που εμείς επίμονα λέγαμε είναι πως αυτή η χώρα έχει ανάγκη από μια έντιμη γρήγορη συμφωνία", ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η Σεβαστουπόλεως προσανατολίζεται στο να παράσχει ακόμη και ψήφο ανοχής στην επικείμενη συμφωνία, όταν αυτή καταστεί ορατή.

Της Γεωργίας Σαδανά



Πηγή:www.capital.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη