30 Μαΐ 2024

FT: Πολυεθνικές εταιρείες έκαναν πίσω και δεν αποχωρούν από τη Ρωσία - Τεράστιο το κόστος


Είπαν ότι θα έφευγαν από τη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, αλλά τελικά έμειναν γιατί είδαν τα κέρδη τους να επανακάμπτουν. Ο λόγος για μεγάλες δυτικές πολυεθνικές που έκαναν υποχώρηση στα σχέδια εξόδου τους από τη χώρα.

Σύμφωνα με τους Financial Times, δυτικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Avon Products, Air Liquide και Reckitt, παρέμειναν στη Ρωσία παρά το γεγονός ότι σχεδίαζαν να φύγουν μετά την εισβολή στην Ουκρανία, καθώς τα γραφειοκρατικά εμπόδια αυξάνονται και η δραστηριότητα των καταναλωτών ανακάμπτει.

Η μάρκα καλλυντικών που ανήκει στη Natura, ο γαλλικός παραγωγός βιομηχανικού αερίου και η ομάδα καταναλωτών του Ηνωμένου Βασιλείου που παράγει τα πάντα, από παυσίπονα μέχρι προφυλακτικά, είναι μεταξύ των εκατοντάδων δυτικών ομάδων που έχουν μείνει στη χώρα από το 2022.

«Πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν βρεθεί πραγματικά μεταξύ ενός σκληρού τόπου», είπε στους Financial Times ένα στέλεχος που συνεργάζεται με δυτικές εταιρείες στη χώρα.


«Είπαν ότι θα φύγουν. Τους παρουσιάστηκε μια επιλογή αγοραστών που ήταν απαράδεκτη για αυτούς».

Συνολικά, περισσότερες από 2.100 πολυεθνικές έχουν μείνει στη Ρωσία από το 2022, σύμφωνα με τη Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Κιέβου, σε σύγκριση με περίπου 1.600 διεθνείς εταιρείες που είτε εγκατέλειψαν την αγορά είτε μείωσαν τις δραστηριότητές τους.


Υπέρογκο το κόστος

Λίγο μετά την εισβολή του 2022 στην Ουκρανία, πολλές τέτοιες ομάδες υποσχέθηκαν να περιορίσουν την παρουσία τους στη Ρωσία καθώς η Δύση προσπαθούσε να κάμψει την οικονομία της χώρας και τα έσοδα του Κρεμλίνου για να τροφοδοτεί την πολεμική της μηχανή.

Όμως η Μόσχα αύξησε σταδιακά το κόστος για μια εταιρεία να θέλει να αποχωρήσει από τη χώρα, επιβάλλοντας υποχρεωτική έκπτωση 50% σε περιουσιακά στοιχεία από «μη φιλικές» χώρες που πωλούνται σε Ρώσους αγοραστές και ελάχιστο «φόρο εξόδου» 15%.

Επίσης, ήταν όλο και πιο δύσκολο να βρεθούν ντόπιοι αγοραστές αποδεκτοί τόσο από τον πωλητή όσο και από τη Μόσχα και των οποίων η ανάμειξη δεν πλήττει τις δυτικές κυρώσεις.

Η Air Liquide ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο του 2022 ότι είχε υπογράψει ένα μνημόνιο συμφωνίας για να πουλήσει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία στην ομάδα των τοπικών διευθυντών που τη διοικούσαν.

Ωστόσο, η συμφωνία δεν έλαβε ποτέ έγκριση της ρωσικής κυβέρνησης, αφήνοντας την εταιρεία σε αδιέξοδο.

Ορισμένες εταιρείες δεν αισθάνονται πλέον υποχρεωμένες να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Η Avon ξεκίνησε μια διαδικασία πωλήσεων για τις ρωσικές δραστηριότητές της και έλαβε προσφορές αλλά αποφάσισε να μην τις δεχτεί.

«Για περισσότερα από 135 χρόνια, η Avon έχει υποστηρίξει τις γυναίκες όπου κι αν βρίσκονται στον κόσμο, ανεξαρτήτως εθνικότητας, ηλικίας ή θρησκείας», ανέφερε η εταιρεία.

Ενώ η Reckitt ανακοίνωσε τον Απρίλιο του 2022 ότι «είχε ξεκινήσει μια διαδικασία με στόχο τη μεταβίβαση της ιδιοκτησίας της ρωσικής επιχείρησής της», ο νέος διευθύνων σύμβουλός της Kris Licht έχει υιοθετήσει μια πιο μετρημένη προσέγγιση.

«Συνεχίζουμε να εξετάζουμε τις επιλογές, αλλά έχει γίνει πιο περίπλοκο, όχι λιγότερο περίπλοκο», είπε στους FT τον περασμένο μήνα.


«Η αρχική συζήτηση ήταν, μένεις ή φεύγεις και οι επιχειρήσεις πληρώνουν φόρους».

Οι πολυεθνικές έχουν υπόψη τους τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν δυτικές εταιρείες όπως η Carlsberg και η Danone, των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία κατασχέθηκαν μετά την ανακοίνωση των σχεδίων αποχώρησης.

Ενώ η Danone κατάφερε τελικά να συνάψει μια συμφωνία για να πουλήσει τα περιουσιακά στοιχεία με μεγάλη έκπτωση, η Carlsberg παραμένει εγκλωβισμένη σε μια παρατεταμένη δικαστική διαμάχη με τη Μόσχα και ένα από τα πρώην ανώτατα στελέχη της ζυθοποιίας βρίσκεται σε ρωσική φυλακή.

Η Alexandra Prokopenko, του Carnegie Russia Eurasia, είπε ότι οι αυξανόμενοι μισθοί και μια πιο καλή από την αναμενόμενη οικονομική κατάσταση τροφοδότησε μια έκρηξη δαπανών, καθιστώντας τη Ρωσία πολύ πιο ελκυστική για τις πολυεθνικές, ιδιαίτερα στον τομέα των καταναλωτών.

Η Prokopenko είπε ότι ένα πρόσφατο κύμα κρατικοποιήσεων που στόχευε τόσο ξένες ομάδες όσο και ντόπιους παίκτες παρέμεινε «ο σημαντικός κίνδυνος για τους ξένους υπηκόους στη Ρωσία», προσθέτοντας: «Εάν λοιπόν βλέπουν αυτόν τον κίνδυνο ως διαχειρίσιμο, γιατί δεν μένουν;»

Η PepsiCo ανακοίνωσε τον Μάρτιο του 2022 ότι ανέστειλε την πώληση και την παραγωγή του εμβληματικού της ποτού στη Ρωσία, αλλά συνεχίζει να λειτουργεί μια γαλακτοκομική επιχείρηση στη χώρα που απασχολεί 20.000 άτομα άμεσα και 40.000 εργαζομένους στη γεωργία έμμεσα.


«Ως εταιρεία τροφίμων και ποτών, τώρα περισσότερο από ποτέ πρέπει να παραμείνουμε πιστοί στην ανθρωπιστική πτυχή της επιχείρησής μας.

Αυτό σημαίνει ότι έχουμε ευθύνη να συνεχίσουμε να προσφέρουμε τα άλλα προϊόντα μας στη Ρωσία», έγραψε ο διευθύνων σύμβουλος Ramon Laguarta σε ένα email προς τους υπαλλήλους τον Σεπτέμβριο του 2022.

Η ανταγωνιστική Coca-Cola σταμάτησε να στέλνει τα σιρόπια αναψυκτικών της στη Ρωσία, αλλά τον ρόλο έχει αναλάβει ο εμφιαλωτής του γίγαντα ποτών στην περιοχή, η Coca-Cola Τρία Έψιλον, στην οποία κατέχει το 21%.

Τον Αύγουστο του 2022, ο εμφιαλωτής δημιούργησε μια αυτόνομη ρωσική εταιρεία, την Multon Partners, της οποίας οι ρωσικές εκδόσεις των εμπορικών σημάτων της Coca-Cola περιλαμβάνουν την Dobry Cola, η οποία αποκαθήλωσε την αρχική Coca-Cola από την πρώτη θέση ως το best-seller της χώρας.

«Η Dobry Cola είναι η επέκταση μιας υπάρχουσας μάρκας στην αγορά, που παράγεται και διανέμεται από την Multon Partners. Δεν έχει καμία σχέση με την The Coca-Cola Company ή τις μάρκες της», είπε η εμφιαλώτρια εταιρεία.

Μεταξύ των περισσότερων από 2.000 εταιρειών που έχουν δηλώσει ότι θα παραμείνουν στη Ρωσία - στις οποίες περιλαμβάνονται οι Mondelez, Unilever, Nestlé και Philip Morris - ορισμένες έχουν γίνει πιο ανοιχτές στα σχέδιά τους.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Mondelez είπε πρόσφατα στους FT ότι οι επενδυτές δεν νοιάζονταν «ηθικά» αν οι εταιρείες εγκατέλειψαν τη χώρα.

Ωστόσο, υπάρχει έλλειψη σαφήνειας σχετικά με τις ισχυριζόμενες εκποιήσεις ορισμένων εταιρειών.

Η αμερικανική εταιρεία short seller Hindenburg Research αποκάλυψε τον Μάρτιο ότι τα προϊόντα της πολωνικής εταιρείας λιανικής πώλησης μόδας LPP εξακολουθούσαν να πωλούνται στη Ρωσία παρά το γεγονός ότι είχε ανακοινώσει ότι είχε εγκαταλείψει την αγορά τον Ιούνιο του 2022 μετά την πώληση της επιχείρησής της σε μια άγνωστη κινεζική κοινοπραξία.

Ενώ η LPP αρνήθηκε ότι έκανε αδικοπραγία, αναγνώρισε ότι επωφελήθηκε από τις πωλήσεις σε «πράκτορες μεταβίβασης» για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση του κόστους της μετάβασης, μια πρακτική που δεν θα καταργηθεί σταδιακά μέχρι το 2025.

Η Raiffeisen Bank International της Αυστρίας δέχθηκε επίσης πυρά αφού οι FT ανέφεραν ότι δεκάδες αγγελίες εργασίας με έδρα τη Ρωσία που είχε δημοσιεύσει έδειχναν φιλόδοξα σχέδια ανάπτυξης στη χώρα, παρά τη δέσμευσή της να εγκαταλείψει την αγορά.

Ένα δεύτερο στέλεχος που συνεργάζεται με δυτικές εταιρείες στη Ρωσία είπε ότι υπήρξε μια αισθητή αλλαγή στο κλίμα.

Ενώ οι εταιρείες που έφυγαν τις πρώτες εβδομάδες μετά την εισβολή είδαν μια ηθική επιταγή να το κάνουν, είπε, «το τρέχον κύμα αφορά περισσότερο, πρέπει πραγματικά να φύγετε;

Μερικές από αυτές τις εταιρείες έχουν κατασκευάσει τέσσερα, πέντε εργοστάσια μέσα σε 30 χρόνια. Δεν πρόκειται να τα πουλήσουν με έκπτωση 90%».

Ο ακτιβιστής επενδυτής και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Unilever, Nelson Peltz, είπε στους FT φέτος ότι πίεσε τον όμιλο καταναλωτικών αγαθών, ο οποίος έχει διερευνήσει επιλογές για πώληση, να μην φύγει.

«Αν αποσυρθούμε από τη Ρωσία, θα περάσουν οι δραστηριότητές μας σε αυτούς. Δεν νομίζω ότι αυτό είναι καλό εμπόριο», είπε ο Peltz, τονίζοντας ότι ανταγωνιστές όπως η P&G και η Colgate-Palmolive δεν είχαν εγκαταλείψει τη χώρα.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη